Amy Adams on Meryl Streepin jalanjäljillä

Kulttuuri 7.2.2009 09:38

Amy Adamsin rooli nunnana Meryl Streepin rinnalla toi hänelle Oscar-ehdokkuuden. Eikä naisten yhteistyö ole vielä ohi.meryl streep ja amy adams
Amy Adams (oik.) näytteli nunnaa Meryl Streepin rinnalla ja nimettiin sivuosan Oscar-ehdokkaaksi.

Amy Adams, 34, näyttelee Meryl Streepin tähdittämässä Doubt-elokuvassa sisar Jamesia. Tämä on ainoa ihminen, jolle Streepin hahmo sisar Aloysius uskoutuu tunteistaan.

”Onneksi harjoittelimme viikkoja, joten pääsin ennen kuvauksia eroon jännityksestäni”, Adams sanoo.

”Hän kohtelee minua kuin vertaistaan. Ihan kokonaan en päässyt paineista eroon, tuskin koskaan pääsen, vaikka Meryl on fiksu, hauska ja lämmin ihminen.”

Adams tunnetaan parhaiten lastenelokuva- ja komediarooleistaan, mutta hän on siirtymässä raskaamman draaman pariin. Kuten Streepillä, myös Adamsilla ulkonäkö on väistämättä vaikuttava tekijä. Streepiä on kuvailtu lintumaiseksi. Adamsin siro ruumiinrakenne sekä ujo, suorastaan säikähtänyt katse vaikuttavat siihen, millaisia rooleja hänelle tarjotaan – usein vähän naiiveja.

Heissä kummassakin on tiettyä viileyttä. Seksuaalisuus ei ole pinnassa. Toisin sanoen heidän olemuksensa sopivat nunnarooleihin.
Doubtin kuvaustaukojen aikana kudoimme yhdessä”, Adams kertoo.

Seuraavaksi
kokkielokuva

Adams ja Streep nähdään yhdessä myös ensi syksynä elokuvassa Julie & Julia. Streep esittää julkkiskokki Julia Childia ja Adams naista, joka päättää kokata Childin keittokirjan kaikki reseptit.

”Voin vain toivoa, että urani tulee olemaan edes etäisesti hänen uransa kaltainen. Mutta elämme aivan erilaista aikaa. 1970-luvulla näytteleminen oli särmikästä ja työhön uppoutumista pidettiin seksikkäänä. Nykyään puhutaan julkkiksista ja vähän näyttelijöistä, saati näyttelemisestä”, Adams toteaa.

Työskenteleminen huippujen kanssa oli Adamsille tärkeä kokemus.

”Merylilta ja Philip Seymour Hoffmanilta opin ainakin paljon spontaaniudesta. Siksi he ovat niin hyviä: he kokeilevat ennakkoluulottomasti eri mahdollisuuksia, ja ovat joka hetkessä vahvasti läsnä. Elossa.”

Teksti
Kalle Kinnunen
Kuva
Chris Pizzello / AP / Lehtikuva

Lue lisää Meryl Streepistä SK:sta 6/2009 (ilm. 6.2.2009).