Amerikka löysi muumit

Kulttuuri 24.5.2009 13:00

Tove Janssonin sarja-kuvat myyvät ja keräävät kehuja. Amerikkalaisten mielestä otukset muistuttavat virtahepoja.

Muumihahmo vilkuttaa Naantalin Muumimaailmassa

Muumihahmo Muumimaailmassa Naantalissa. Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva

Atlantin takana suomalainen huomaa olevansa kaukana kotoa, kun joutuu selittämään ihmisille, mitä Muumit ovat.

Mutta amerikkalaiset ovat valaistumassa. Kanadalainen sarjakuvakustantamo Drawn & Quarterly aloitti Muumi-sarjakuvien julkaisemisen syksyllä 2006. Sarjaa on koottu suurikokoisiksi albumeiksi, joista neljäs ilmestyy kesäkuussa.

”Muumeista on tullut parhaiten myynyt julkaisumme. Neljännen albumin myötä painosmäärä nousee 150 000:een”, kertoo Muumit löytänyt kustannustoimittaja Tom Devlin.

Kritiikit ovat kehuvia. Las Vegas Weeklyn mielestä Tove Janssonin kekseliäisyys tekee Muumeista paljon modernimman kuin mitä monet nykypäivän sarjakuvat ovat. Booklist totesi Muumien olevan ”kuin Kaislikossa suhisee aikuisille, erityisesti niille, jotka eivät ole liian aikuisia”.

Yksi arvosteluissa toistuva huomio pistää silmään: otusten mainitaan muistuttavan virtahepoja. Suomalainen ehkä sanoisi, että virtahevot muistuttavat Muumeja.

Tom Devlin kertoo, että Drawn & Quarterlyn suunnitelmissa on julkaista myös Lars Janssonin piirtämät Muumit. Tove Jansson piirsi Muumeja 1953-1959, ja hänen veljensä Lars jatkoi sarjaa 1970-luvun puoliväliin asti.

Lisäksi Drawn & Quarterly on hankkinut julkaisuoikeudet kuvakirjoihin Kuinkas sitten kävikään? ja Kuka lohduttaisi Nyytiä?

Myös kiinnostus Tove Janssonin kirjallista tuotantoa kohtaan on kasvanut. Muumi-kirjat ovat olleet Pohjois-Amerikassa jatkuvasti saatavilla, mutta ensi vuonna koko sarja julkaistaan uudistettuina painoksina. Publishers Weekly -lehti arveli huhtikuussa, että Muumeista voi tulla ”seuraava Nalle Puh”.

Kirjallisuuslehti New York Review of Booksin kustannusyhtiö NYRB Books puolestaan julkaisi viime vuoden lopulla Janssonin aikuisproosaa edustavan Kesäkirjan ja jatkaa syksyllä Kunniallisella petkuttajalla.

”Tarkoitus on julkaista kaikki hänen romaaninsa tulevina vuosina”, sanoo NYRB Booksin kustannustoimittaja Sara Kramer.

Kramer on Janssoninsa lukenut ja kertoo vaikuttuneensa tämän ”lähes sosiologisesta” Amerikan-kuvauksesta kirjoissa Aurinkokaupunki ja Reilua peliä.

”Kirjoittajana hän on yllätyksiä täynnä. Tavallaan olemme onnekkaitakin löytäessämme hänet vasta nyt.”

Teksti Juha Mäkinen