Alexandra Salmela: Neljä vuotta Suomessa, esikoisromaanilla Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinto

Alexandra Salmela iloittelee kulttuurien törmäyksellä esikoisromaanissaan.

Alexandra Salmela Alexandra Salmela. Kuva Ari Heinonen.

Slovakiasta Suomeen neljä vuotta sitten avioliiton kautta muuttanut Alexandra Salmela vastaanotti tänään Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon.

29-vuotiaan Salmelan esikoisteos 27 eli kuolema tekee taiteilijan on ehdolla myös Finlandia-palkinnon saajaksi.

Salmelan teko on ällistyttävä: hän kirjoitti esikoisensa suomeksi.

”Halusin kokeilla pystynkö siihen”, kirjailija kertoo motiiveistaan.

Kirjoittaminen ei ollut helppoa, vaikka Salmela on valmistunut Suomen kielen ja kirjallisuuden maisteriksi Prahan Kaarlen yliopistosta. Sitä ennen hän oli valmistunut dramaturgiksi synnyinkaupunkinsa Bratislavan Teatterikorkeakoulusta.

”Kirjan ensimmäinen versio syntyi nopeasti, kirjoittaminen oli hauskaa. Seuraava vaihe oli pitkä ja tuskallinen, korjaamiskierroksia oli monta. Se kehitti kielitaitoani.”

Salmelan hauskan ja iloisen piikikkään romaanin päähenkilö on ahdistunut Angie, jonka tavoitteena on kuolla Jim Morrisonin ja monien muiden taiteilijoiden tavoin 27-vuotiaana ja muuttua legendaksi. Angie ei ole siinä iässä edes taiteilija. Sitten suomalainen kirjallisuudenopettaja Prahan yliopistossa saarnaa palavasti kalevalaisista symboleista ja saa Angien muuttamaan mukaan järvi-Suomeen ”ihka aidolle” rannalle.

”Olen kirjoittajana parhaimmillani silloin, kun joku asia ärsyttää niin paljon, että sitä voi pilkata absurdisti.”

Maahanmuuttaja Salmela ei koe olevansa, ”siksi kirjassani ei ole sitä tematiikkaa”. Sen sijaan Salmela on kiinnostunut kulttuurien kohtaamisesta.

Suomalaisen maalaistalon pihamökkiin joutuneella Angiellakin riittää kummasteltavaa täkäläisissä tavoissa ja elämänmenossa.

Lisää Alexandra Salmelasta ja muista uussuomalaisista kirjailijoista SK:ssa 46/2010 (ilm. 19.11.).