Agricolan muistokivi uhkaa jäädä teollisuushallin alle Venäjällä

Venäläisen öljy-yhtiön rakennussuunnitelmat uhkaavat Mikael Agricolan muistomerkkiä Karjalan kannaksella.

Kuva Hannu LindroosAgricolan muistokivi sijaitsee 25 kilomerin päässä Koivistosta (nyk. Primorsk). Kuva Hannu Lindroos.

Suomen kirjakielen isä ja Turun piispa Mikael Agricola kuoli 1557 Karjalan kannaksella, kun hän oli palaamassa rauhanneuvotteluista Moskovasta ja Novgorodista. Agricola haudattiin Viipuriin, todennäköisesti Tuomiokirkon lattian alle, mutta hautaa ei ole löydetty.

Karjalan kannaksella on kuitenkin Agricolan hautakivi, jonka Koiviston nuorisoseura pystytti vuonna 1900 hänen kuolinpaikalleen Kuolemanjärven Kyrönniemeen. Se sijaitsee Suomenlahden rannalla Pietarin ja Koiviston eli nykyisen Primorskin välisen tien varressa noin 25 kilometrin päässä Primorskista.

Muistokiveen on kirjailtu teksti: Tässä paikassa kuoli Mikael Agricola, suomalaisen kirjallisuuden isä 9.p. huhtikuuta 1557.

Muistokivi ja sen ympärille taottu metalliaita katosivat toisen maailmansodan aikana. Muistomerkki oli joutunut kuolemanjärveläisen talon porraskiveksi, ja se löydettiin 1990-luvulla. Kivi siirrettiin Viipurin linnan takahuoneeseen ja lopulta vuonna 2000 se pystytettiin uudelleen alkuperäiselle paikalleen.

Muistokiveä ympäröivä rauta-aita taottiin vanhan mallin mukaan Eremitaašin takomossa Pietarissa.
Nyt muistomerkki uhkaa jäädä venäläisen öljy-yhtiön teollisuushallin alle. Alueen kaava on valmis, mutta rakennustöitä ei ole vielä aloitettu.

Karttalinkki Agricolan muistomerkille löytyy täältä.