Yö työssä

lääkärit
Teksti
Karri Kokko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
teho-osasto

Anestesialääkäri Pertti Suomisen työpäivä jatkuu vielä 18 tuntia. Sydänleikkauksesta toipuva Joona on yksi hänen potilaistaan. Osallistu myös aiheesta käytävään keskusteluun kertomalla omista kokemuksistasi.


Teksti Pekka Anttila
Kuva Petri Kaipiainen

Kello on aamulla viisi minuuttia yli seitsemän, kun anestesialääkäri Pertti Suominen, 48, hyppää Espoon Haukilahdessa maastopyöränsä selkään ja suuntaa kohti Lastenklinikan sairaalaa. Runsaan kymmenen kilometrin taival Taka-Töölööseen taittuu 25 minuutissa.

Lastenklinikalla Suomista odottaa seitsemän tunnin työpäivä ja sen päälle noin 18 tunnin yöpäivystys lasten teho-osastolla.

Päivä kuluu muun muassa perehdyttäessä nuorta erikoistuvaa lääkäriä potilaiden nukuttamiseen magneettikuvauksia varten. Myöhemmin iltapäivällä Suominen on mukana suunnittelemassa simulaattorikoulutusta lasten hätätilanteiden hoitoa ja anestesian ongelmatilanteita varten.

“Mutta jo aamusta asti mielessä pyöri, että työpaikalla on jaksettava seuraavaan aamuun asti, yli 24 tuntia”, Suominen sanoo taukohuoneessa ennen päivystysvuoron alkua.

Juuri tämän tyyppisistä työrupeamista esimerkiksi Lääkäriliitto on ollut huolissaan viime aikoina. Lääkärien jaksaminen on noussut puheenaiheeksi, sillä yötyön ja univajeen on todettu heikentävän oman toimintakyvyn arviointia, hidastavan päättelyä ja kasvattavan taipumusta riskinottoon.

Samat pulmat koskevat myös muita yötyötä tekeviä ammattikuntia.
Suominen kuuluu siihen 60 prosenttiin suomalaisten sairaaloiden lääkäreistä, jotka osallistuvat ympärivuorokautiseen päivystykseen.

15.00
Päivystysvuoro alkaa ja Pertti Suominen lähtee kierrolle teho-osastolle. Mukana ovat sydänkirurgi Heikki Sairanen, anestesialääkärit Paula Rautiainen ja Tomi Taivainen sekä lasten kardiologi Taisto Sarkola.

Lääkäreiden astuessa sisään huoneisiin, vanhemmat joutuvat siirtymään käytävälle. Huoneet ovat liian ahtaita. Vanhemmat eivät myöskään voi olla paikalla, kun muiden potilaiden asioita käydään yksityiskohtaisesti läpi.

Päivän aikana Suominen on jo tutkinut potilastietojärjestelmästä, onko teho-osastolle tullut uusia potilaita. Tarkat taustatiedot helpottavat kierron kulkua.

“Tässä vaiheessa uraa ei enää jännitä tai stressaa sitä, miten pärjää potilaiden kanssa. Sen sijaan olen huomannut, että ikääntyessä olen alkanut pohtia kuinka yötyötä jaksaa eläkeikään asti”, hän sanoo.

Suominen tekee yöpäivystyksiä normaalisti kolme kertaa kuussa, ja on lisäksi hälytysvalmiudessa takapäivystyksessä 2-3 kertaa kuukauden aikana. Esimerkiksi koko viikonlopun kotonaan.

“Edessä oleva yö vaikuttaa taas kerran tyypilliseltä. Talo on täysi eli kaikki teho-osaston kahdeksan paikkaa ovat täynnä. Tämän vuoksi on nytkin jouduttu perumaan yksi sydänleikkaus. Vaikeat pitkäaikaiset sydänpotilaat vievät tällä hetkellä puolet osaston paikoista.”

Kaikki avosydänleikkauksessa käyneet lapset ovat tällä kertaa alle kahden vuoden ikäisiä.
Suurin osa sydänleikkauksista pystytään tekemään virka-ajalla. Keskellä yötä tapahtuvia kiireellisiä päivystysleikkauksia tehdään harvoin.

Teho-osasto on saamassa uudet, väljemmät tilat. Vielä suunnitteilla oleva uudisrakennus valmistunee vuonna 2010.

15.35
Osastolle tuodaan sängyssä sokeritautipotilas. 15-vuotiaan pojan insuliinipumpun toiminta häiriintyi kotona, ja hänet jouduttiin tuomaan Jorvin sairaalan kautta Lastenklinikalle.

Pertti Suomisen mielestä poika vaikuttaa kohtalaisen hyväkuntoiselta. Korkea verensokeri on kuitenkin vakava asia. Jos verensokeria taas lasketaan liian nopeasti, veren koostumuksen muutos voi aiheuttaa pahimmillaan aivokudoksen turpoamista ja aivopaineen nousua.

Suominen seuraakin pojan vointia hyvin intensiivisesti. Verikokeita otetaan yhden, kahden tunnin välein.

“Usein illat ja yöt tuntuvat etenevän rauhallisesti, mutta kaikkeen on varauduttava. Kriittisessä kunnossa olevat potilaat vaativat jatkuvaa tarkkailua ja tilanteet saattavat muuttua äkillisesti. Silloin tapahtumiin on puututtava nopeasti. Lasten pieni koko asettaa melkoisia vaatimuksia kaikille toimenpiteille.”

Lue koko juttu SK:sta 38/2007.

Kerro kokemuksesi ja osallistu yötyöstä käytävään keskusteluun.