Plagiaatit usein pimennossa

Vaikka yliopistot huomaisivat vilpin tutkinnon päätyttyä, eivät kaikki tapaukset päädy myöhemmin tutkittaviksi.

kotimaa 25.01.2018 12:20
Oona Komonen
Plagioinnin yleisyydestä Suomessa ei ole täsmällistä tietoa.
Plagioinnin yleisyydestä Suomessa ei ole täsmällistä tietoa. © Markku Ulander / LK

Plagioinnin yleisyydestä ei ole Suomessa tarkkaa tietoa. Suomalaisilla korkeakouluilla ja tutkimuslaitoksilla on velvollisuus ilmoittaa vakavista epäilyistä sekä todetuista vilpeistä Tutkimuseettiseen neuvottelukuntaan (TENK). Silti osa vilpeistä jää pimentoon.

Vuoden 2017 tammikuun ja marraskuun välillä TENK otti 22 uutta epäilyä käsittelyyn. Niistä plagiointiepäilyjä oli viisi, itseplagiointeja eli oman aiemmin julkaistun tekstin kopiointeja neljä, anastamisia kymmenen ja muita piittaamattomuustapauksia kaksi. Vuositasolla uusien epäilyjen määrä on noin 25. Niistä keskimäärin joka kolmas osoittautuu aiheelliseksi.

”Tiedämme määrän, mitä tänne päätyy. On myös tapauksia, joista ei ikinä tehdä virallista ilmoitusta”, sanoo TENK:n pääsihteeri Sanna-Kaisa Spoof.

Suomen Kuvalehti pyysi suomalaisilta yliopistoilta tietoa siitä, kuinka usein vilpistä jää kiinni. Vastaajista puolet ei halunnut avata lukuja. Osa yliopistoista ei edes tilastoi niitä. Plagiointitutkija Erja Mooren mukaan plagiointia on paljon, mutta sitä ei haluta myöntää.

Sisältö