Yli 50 kansanedustajaa matkoilla – Afrikassa, Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Lähi-idässä

Pisimmälle lähtee sosiaali- ja terveysvaliokunnan valtuuskunta.
Kotimaa 7.4.2016 18:30
Kansanedustajat Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja Tuula Haatainen (sd). Sosiaali- ja terveysvaliokunnan ryhmä matkustaa Argentiinaan ja Uruguayhin 8. huhtikuuta 2016. © HEIKKI SAUKKOMAA / Lehtikuva

Kansanedustajien matkaviikot ovat kiihkeimmillään. Useiden valiokuntien valtuuskunnat – yhteensä 52 kansanedustajaa – ovat parhaillaan tai ovat olleet kuluvalla viikolla ulkomailla.

Kaukaisimmat matkakohteet ovat Etelä-Amerikassa ja Afrikassa.

Pisimmälle lähtee perjantaina 8. huhtikuuta kansanedustaja Tuula Haataisen (sd) johtama sosiaali- ja terveysvaliokunta. Valiokuntaryhmä matkaa eteläiselle pallonpuoliskolle Argentiinaan ja Uruguayhin.

Sosiaalivaliokunnan matkalla on tarkoitus tutustua nuorten syrjäytymisen, huumekaupan ja aidsin vastaiseen työhön.

Haataisen lisäksi päiväntasaajan ja Atlantin ylittävät Hannakaisa Heikkinen (kesk), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Anna-Maja Henriksson (r), Sanna Lauslahti (kok), Anne Louhelainen (ps), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Sari Raassina (kok) ja Annika Saarikko (kesk).

Haataisen ryhmän perään lähtee lauantaina 9. huhtikuuta lakivaliokunnan edustajat puheenjohtajansa Kari Tolvasen (kok) johdolla. Yli viikon kestävällä matkalla valiokunta piipahtaa Meksikossa ja Guatemalassa.

Tolvanen ja muut kansanedustajat Eva Biaudet (r), Laura Huhtasaari (ps), Katja Hänninen (vas), Suna Kymäläinen (sd), Mikko Kärnä (kesk), Johanna Ojala-Niemelä (sd), Antti Rantakangas (kesk), Mari-Leena Talvitie (kok) ja Ville Tavio (ps) tutustuvat maiden ihmisoikeustilanteeseen.

Liikenne- ja viestintävaliokunta on parhaillaan Aasiassa. Puheenjohtaja Ari Jalosen (ps) johtama valiokunta vierailee Japanissa ja Etelä-Koreassa.

Kymmenpäiväiselle matkalle osallistuvat Jalosen lisäksi kansanedustajat Jyrki Kasvi (vihr), Jukka Kopra (kok), Susanna Koski (kok), Mats Löfström (r), Markku Pakkanen (kesk), Ari Torniainen (kesk) ja Harry Wallin (sd.).

Puheenjohtaja Antti Kaikkosen (kesk) johtama ulkoasianvaliokunta lähti torstaina 7. huhtikuuta viideksi päiväksi Iraniin. Alueen tilanteeseen tutustumisen lisäksi ohjelmassa on myös suomalainen ulottuvuus: Teheranissa avataan näyttely, jossa on mukana valiokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen (kok) ottamia luontokuvia. Näyttely sijoitetaan metroon.

Kaikkosen ja Salolaisen lisäksi Teheraniin lähtivät kansanedustajat Sofia Vikman (kok), Aila Paloniemi (kesk), Mikko Savola (kesk), Tom Packalén (ps), Tiina Elovaara (ps) ja Pekka Haavisto (vihr).

Valtiovarainvaliokunnan edustajat ovat Afrikassa. Kohdemaat ovat Etiopia ja Tansania. Matka kestää noin viikon, ja sen johtaja on valiokunnan varapuheenjohtaja Mika Niikko (ps).

Niikon lisäksi ryhmään kuuluvat kansanedustajat Li Andersson (vas), Timo Heinonen (kok), Anne Kalmari (kesk), Pauli Kiuru (kok), Riitta Myller (sd), Jani Mäkelä (ps) ja Markku Rossi (kesk).

Matkaputken avannut tarkastusvaliokunta palasi Saksaan, Luxemburgiin ja Belgiaan tekemältään reissulta keskiviikkona 6. huhtikuuta.

Valiokunnan puheenjohtajan Eero Heinäluoman (sd) vetämällä kolmepäiväisellä reissulla olivat Olavi Ala-Nissilä (kesk), Maarit Feldt-Ranta (sd), Esko Kiviranta (kesk), Krista Mikkonen (vihr), Mika Raatikainen (ps), Päivi Räsänen (kd), Tapani Tölli (kesk) ja Pia Viitanen (sd).

 

Kansanedustajien kaukomatkailu on usein vilkkaimmillaan vaalikauden puolivälissä. Eduskuntavaalit olivat vuosi sitten. Seuraavat pidetään 2019.

Edustajien matkailu häiritsee eduskuntatyön lisäksi myös puoluetoimintaa.

Vasemmistoliitto on joutunut sovittelemaan puheenjohtajavaalinsa kampanjakiertuetta eduskunnan matkojen väliin.

Puheenjohtajaksi pyrkivistä Li Andersson on Afrikassa ja Aino-Kaisa Pekonen matkalla Etelä-Amerikkaan. Kolmas halukas on kansanedustaja Jari Myllykoski, joka lienee kotimaassa.