Ylessä kuohuu yhä: Toimitusjohtaja vaihtaa maisemaa ja MOT:n tuottajalegenda poistui vähin äänin

Uutisanalyysi: Uusi tutkiva journalismi ei näy yleisölle, vaikka Yle jo viime kesänä lupasi panostaa tutkiviin juttuihin.
Kotimaa 26.1.2018 14:12

Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen kertoi yllätyslähdöstään 25. tammikuuta 2018. © LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen, 56, ilmoitti 25. tammikuuta jättävänsä Ylen toimitusjohtajan tehtävät.

Virallisesti lähtöön ei liity Ylen mukaan dramatiikkaa, vaikka Ylen johtaminen oli vuonna 2017 täysin sekaisin.

Toimitusjohtaja Lauri Kivisen tuki ja turva, vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen sai potkut 29. toukokuuta 2017. Jääskeläisen lähtö Ylestä oli seurausta useista virheistä, jotka liittyivät pääministeri Juha Sipilän (kesk) sukulaisiin liittyvään Terrafame-uutisointiin.

Julkisen sanan neuvoston mukaan Jääskeläinen luovutti pääministerille journalistista valtaa ja Ylestä ulkopuolisen selvityksen tehnyt professori Olli Mäenpää ruoti raportissaan Jääskeläisen toimintatapoja.

Jääskeläisen potkujen jälkeen mediapiirit alkoivat puhua siitä, että myös toimitusjohtaja Kivinen olisi lähdössä Ylestä. Huhuista tuli totta puoli vuotta myöhemmin.

 

Ylen haastattelussa Lauri Kivinen sanoi, ettei mikään yksittäinen asia vaikuttanut hänen päätökseensä lähteä. Kivisen mukaan Ylen tila on vakaa eikä ”meneillään ole kriisejä”. Siksi oli aika lähteä.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Yle on edelleen sekavassa tilassa, vaikka Atte Jääskeläisen potkuista on kulunut jo noin kahdeksan kuukautta.

Ylen sisäiset uudistukset eivät ole juurikaan edenneet.

Pian Jääskeläisen potkujen jälkeen Kivinen tiedotti 13. kesäkuuta 2017, että Yle vahvistaa riippumattomuutta, journalismia ja johtamista. Käytännössä Kivinen lupasi vahvistaa tutkivaa journalismia ja perustaa Yleen journalismin akatemian toimittajien ammattitaidon kehittämiseksi.

Ylen panostukset tutkivaan journalismiin ovat jääneet ainakin toistaiseksi teorian tasolle.

SK:n tietojen mukaan Ylen tutkivan journalismin MOT-ohjelman pitkäaikainen tuottaja Renny Jokelin lähti äskettäin vähin äänin eläkkeelle, suunniteltua aiemmin. Palkittu journalisti Jokelin teki pitkän uran tutkivan journalismin parissa Ylessä ja Helsingin Sanomissa. Luvatut lisäpanostukset jäivät Yle-johdolta tekemättä, eikä MOT-ohjelmaan esimerkiksi ole rekrytoitu uusia toimittajia. 

 

Mitä on tutkiva journalismi? Sitä on pohtinut myös Ylen uusi vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

Jokinen kertoi Suomen Kuvalehden haastattelussa 17. marraskuuta 2017, että kaiken journalismin pitäisi olla tutkivaa journalismia.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtajan Matti Apusen haastattelussa 24. marraskuuta 2017 päätoimittaja Jokinen kuitenkin jopa mollasi tutkivia toimittajia. Jokisen mukaan esimerkiksi Tutkivan yhdistyksen Lumilapio-palkinnoilla ei ole juuri merkitystä.

Ylen ohjelmistoa hallitsevatkin edelleen keskusteluohjelmat, joita myös tietenkin tarvitaan. Kriittiset jutut ja tutkivat skuupit ovat kuitenkin jääneet viime aikoina Ylessä vähemmälle, vaikka Atte Jääskeläisen lähdöstä on kulunut jo aikaa ja Kivisen mukaan tilanne on Ylessä vakaa.

Miten on käynyt Kivisen kaavailemalle journalismin akatemialle? SK:n tietojen mukaan projekti on edennyt reilussa puolessa vuodessa sen verran, että pomovalintoja on tehty. Toimittajiin päin akatemia ei ole vielä juuri näkynyt.

Lisäksi Yle on perustanut pienen, muutaman toimittajan verkkoryhmän, jonka tarkoitus on tuottaa nuorisolle suunnattuja juttuja. Sen pitäisi tehdä tutkivaa journalismia.

 

Toimitusjohtaja Kivinen kertoi siirtyvänsä Ylestä yksityisen sektorin palvelukseen. Aiempaa työkokemusta Kivisellä on yritysmaailmasta muun muassa Nokiasta.  

Nokian johtaja Jorma Ollila muisteli Kivisen työpanosta Harri Saukkomaan kirjoittamassa Mahdoton menestys –kirjassa (Otava) vuonna 2013.

Nokia oli järjestänyt saunaillan toimittajille Salossa 1990-luvun alkupuoliskolla. Ollilan oli määrä esitellä näkemyksiään matkapuhelinbisneksestä kalvoilla piirtoheittimen välityksellä.

”Piirtoheitin ei tietenkään toiminut, koska tiedotuspäällikkö Lauri Kivinen oli unohtanut tarkistaa sen etukäteen. Eikö tämäkään täällä toimi”, Ollila kertoi ihmetelleensä. Ollilan mukaan kauhistunut Kivinen oppi siitä lähtien tarkistamaan koneet etukäteen.

Nuo olivat lähes ainoat sanat, joita Ollila uhrasi Kiviselle elämänkerrassaan. 

 

Kivinen toimi Ylen toimitusjohtajana keväästä 2010 alkaen. Kivisen aikana Yle-vero otettiin käyttöön ja mediatalossa käytiin useat yt-neuvottelut.

Kivisen kaudella potkuja saivat siis muutkin kuin päätoimittaja Atte Jääskeläinen. Uuden toimitusjohtajan haku on aloitettu Ylessä.