Tähdet lähtivät

Juontajakato kertoo A-studion johtamisongelmista.

Pidetyt ruutukasvot ovat jättäneet A-studion yksi kerrallaan. © Yle

Yleisradion ajankohtaisohjelmissa käy myllerrys. A-teemaillat ovat lopetusuhan alla, ja A-studion juontajapaletti menee täysin uusiksi.

A-studion pitkäaikainen toimittaja Kirsi Heikel lopettaa ohjelman juontamisen. Heikel siirtyy toiselle osastolle politiikan toimittajaksi vuoden 2019 alusta. Hän on ollut koko syksyn palkattomalla vapaalla.

A-studion on jättänyt 2017–2018 koko tähtijuontajien kaarti: Jan Andersson, Johanna Vesikallio ja Susanne Päivärinta.

Päivärinta siirtyi Iltalehteen, Vesikallio Perheyritysten liittoon ja Andersson aloittaa marraskuussa MTV Uutisissa.

Myös monia muita A-studion ydintiimiin kuuluneita journalisteja on lähtenyt pois. Esimerkiksi pitkään ruudussa työskennellyt Markus Liimatainen ei jatka A-studiossa, vaan on juuri siirtynyt Yle Luonnon tuottajaksi.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan ajankohtaistoimituksen sisällä on ollut tyytymättömyyttä johtamiseen.

 

Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen sanoo, että vaihtuvuudesta huolimatta kyse on normaaleista työnkierrollisista asioista, eikä esimerkiksi Heikelin lähtöön ole mitään erityistä syytä.

”Hän halusi uudenlaisia tehtäviä. Ja täytyy muistaa, että live-juontajan työ on erittäin raakaa hommaa.”

Jokisen mukaan nykyaikaan liittyy voimakas arvostelu etenkin sosiaalisessa mediassa, mikä korostuu etenkin naisjuontajien kohdalla.

Heikel tulee näkymään tehtäväsiirrosta huolimatta ruudussa ja mahdollisesti myös tulevissa vaaliohjelmissa.

Jatkossa A-studiossa on kolme juontajaa. Politiikkaradiosta tuttu Sakari Sirkkanen on vakinaistettu toimitukseen ja Annika Damström siirtyy torstaisin lähetettävästä A-talkista A-studioon.

Radion Ykkösaamusta tuttu ja vastikään Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon saanut Olli Seuri aloittaa A-talkin juontajana.

”Yksi juontajan paikka on vielä auki ja etsimme siihen koko ajan uutta henkilöä. Suomi on pieni maa ja hyviä juontajia on tosi vähän”, Jokinen sanoo.

Jokisen mukaan ilmapiiri Ylessä ja A-studion toimituksessa on juontajamuutoksista huolimatta hyvä.

”Totta kai sitä toivoo, että vaihtuvuus vähenisi ja tulisi stabiilimpi tilanne.”

Muutoksia seuraa muihinkin Ylen ajankohtaisohjelmiin. TV1:n Ykkösaamun pitkäaikainen juontaja ja kokenut politiikan toimittaja Jari Korkki on lokakuun lopussa irtisanottu Yleisradion palveluksesta.

Päätoimittaja Jokinen ja politiikan toimituksen päällikkö Paula Pokkinen eivät kommentoi julkisuuteen potkujen syytä.

 

Yle pohtii myös A-teemailtojen tulevaisuutta. Ohjelma on tauolla ja sen jatkosta päätetään lopullisesti eduskuntavaalituotantojen jälkeen keväällä 2019.

”Yleen on tunku näistä keskusteluohjelmista. Ideana on jatkaa myös isompaakin keskusteluohjelmaa, mutta lopullista ohjelmamallia emme ole vielä päättäneet”, Jokinen sanoo.

Ylen keskusteluohjelmat ovat muuttaneet vuosien varrella useasti muotoaan.

Teemaillat ovat saaneet myös kritiikkiä voimakkaasta vastakkainasettelusta. Niitä on irvailtu myös ”Ylen huutoilloiksi”.

Jokisen mukaan ohjelmasuunnittelussa on nostettu esille esimerkiksi sellaisia vaihtoehtoja, joissa keskusteluohjelma menisi ”kentälle” eli sinne, missä tapahtuu.

”Ohjelmien suunnittelun aikajänne on noin vuoden, mutta varmasti jonkinlainen isompi keskusteluohjelma tulee.”

A-teema tunnettiin aiemmin nimellä A2-ilta ja niitä on näytetty televisiossa muutaman kerran vuodessa.

Sisältö