Isku ammattiopistoon

Yksi kuoli ja 10 loukkaantui kouluiskussa. Poliisi taltutti vuonna 1994 syntyneen epäillyn ampuma-aseella.

Poliisi eristi kauppakeskus Hermanin Kuopiossa Savon ammattiopiston tiloissa tapahtuneen kouluhyökkäyksen jälkeen 1. lokakuuta.
Poliisi eristi kauppakeskus Hermanin Kuopiossa Savon ammattiopiston tiloissa tapahtuneen kouluhyökkäyksen jälkeen 1. lokakuuta. © HANNU RAINAMO / LEHTIKUVA

Savon ammattiopistossa Kuopiossa tapahtui tiistaina 1. lokakuuta puolen päivän jälkeen yhden kuolonuhrin vaatinut hyökkäys, jossa loukkaantui yhteensä kymmenen henkilöä.

Kuollut henkilö oli nainen. Tapausta tutkitaan murhana.

Loukkaantuneiden joukossa on rikoksista epäilty ja yksi kiinniottoon osallistunut poliisi.

Kaksi ihmistä loukkaantui vakavasti, mutta alkuillasta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa heidän tilansa kerrottiin olevan vakaa. Muut uhrit selvisivät lievemmillä vammoilla, jotka tulivat puolustautumisen yhteydessä. Kaksi loukkaantuneista kotiutettiin jo tiistaina.

Loukkaantuneet ovat sekä oppilaitoksen henkilökunnan edustajia että opiskelijoita. Kuopion yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Antti Hedman kommentoi Ylen haastattelussa loukkaantuneiden olevan 15-50-vuotiaita ja pääosin naisia.

Ensihoito kuljetti yhdeksän henkilöä sairaalaan. Yksi saapui paikalle itse.

Epäilty väkivallantekijä otettiin kiinni kahdeksassa minuutissa siitä, kun poliisi sai tehtävän. Poliisi käytti epäillyn tekijän kiinniottotilanteessa ampuma-asetta. Poliisi ei kertonut, mihin henkilöä tarkalleen ottaen ammuttiin.

Epäilty on vuonna 1994 syntynyt mies ja syntyperäinen Suomen kansalainen, poliisi tiedotti. Rikosylikomisario Mikko Lyytisen mukaan epäilty on Savon ammattiopiston opiskelija. Hän käytti tilanteessa ”sapelityyppistä” teräasetta ja oli varustautunut myös ampuma-aseella.

Epäillyllä tekijällä ei ole poliisin alustavien tietojen perusteella aiempaa rikostaustaa.

Tutkintaan liittyen epäillyn kotona Särkiniemen kaupunginosassa tehtiin kotietsintä, ja asunnosta löytyi polttopullovarustus. Poliisi otti haltuun myös epäillyn tietoteknisiä laitteita.

 

Itä-Suomen poliisin yleisjohtaja Sami Joutjärvi kertoi tiedotustilaisuudessa, että kauppakeskukseen lähti useita poliisipartioita. Paikan päällä oli kymmeniä viranomaisia.

Tekopaikalla oli myös pelastuslaitoksen henkilökuntaa, sillä pelastustoimi oli saanut rakennuksesta automaattisen hälytyksen tulipalosta. Paikalle lähti kolme sammutusyksikköä. Päivystävä palomestari Jaakko Mäkelä kertoi Suomen Kuvalehdelle, että paikan päällä sammutettiin tulipalo.

SK:n tavoittama tapahtumahetkellä kauppakeskuksessa ollut henkilö sanoi kuulleensa, kuinka suuri joukko nuoria huusi käytävällä hätääntyneenä ja juoksi rakennuksesta ulos.

”Yksi sanoi, että luokkahuoneeseen oli hyökätty.”

Läsnä ollut henkilö kuuli myös kauppakeskuksen tiloista pamauksia.

Kuopiolaisen radiokanavan toimittaja ja tuottaja Anssi Saarelainen oli tapahtumien alkaessa tiistaina valmistelemassa lähetystä kauppakeskuksessa sijaitsevassa toimituksessa.

”Yhdeltä starttasi lähetys, ja kerkesin aloittaa sen, mutta lähetys jäi lyhyeen, kun poliisi eristi kauppakeskuksen, ja jouduin poistumaan”, Saarelainen kertoo.

Saarelainen ennätti lukea lähetyksessä kuitenkin lyhyen sähkeen poliisioperaatiosta ennen kuin hänet käskettiin ulos rakennuksesta.

Radion studio sijaitsee kauppakeskuksen toisessa kerroksessa, ja Saarelainen seurasi tapahtumia ikkunan läpi toimituksen tiloista noin 10-20 metrin etäisyydeltä poliiseista.

”Näin selkeästi, että yksi henkilö meni uhkaavasti poliisia kohti, toinen käsi ylhäällä kuin lyödäkseen poliisia.”

Poliisi käskytti tummiin vaatteisiin pukeutunutta henkilöä, joka ei pysähtynyt, Saarelainen kuvailee.

”Kaveri meni vain eteenpäin, ja sitten kuulin kaksi laukausta.”

 

Tapauksessa on vielä useita avoimia kysymyksiä, joista viranomaiset eivät antaneet tietoa tiedotustilaisuudessa.

Teon motiivista ei ole vielä vahvistettua tietoa, kuten ei siitäkään, olivatko uhrit sattumanvaraisia. Poliisi ei kertonut, käyttikö epäilty ampuma-asetta. Tapahtumien tarkkaa etenemistä ei myöskään ole tiedotettu. Lisäksi poliisi ei tiennyt vielä tiedotustilaisuuden aikana, oliko epäilty päihtynyt teon aikana.

Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve kertoi SK:lle tapahtumien tulleen yllätyksenä ja olevan järkytys. Helve oli käynyt paikan päällä oppilaitoksessa maanantaina, ja opinahjossa oli tuolloin tavalliseen tapaan rauhallista.

Poliisin voimankäyttöä kiinniottotilanteessa tutkii Hämeen poliisi. Hyökkäyksen tutkinnasta vastaa keskusrikospoliisi.

Tapaus on herättänyt laajasti huomiota.

Muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ilmaisi presidentin kanslian välityksellä olevansa järkyttynyt tapahtumien johdosta. Myös Kuopion piispa Jari Jolkkonen ja pääministeri Antti Rinne ovat esittäneet järkytyksensä asiasta.

Kuopiossa on järjestetty kriisiapua tapahtumien vuoksi.

Kuopion seurakunnan Vanha pappila on avoinna erityisesti opiskelijoita ja henkilökuntaa varten tiistai-iltana kello 22 asti. Paikalla on kirkon työntekijöitä.

Myös Punainen Risti on avannut kriisipisteen osoitteeseen Puijonkatu 9. Piste on tiistaina avoinna kello 22 asti.

Kuopion Tuomiokirkossa on keskiviikkona keskusteluapua kello 10-15, ja viikkomessussa muistetaan uhreja ja heidän omaisiaan.

Sisältö