Ydinvoiman lisärakentaminen: Jyrki Katainen avasi pelin

Kotimaa 17.8.2009 13:38
Olkiluoto Olkiluoto 3:n ydinvoimalatyömaa Eurajoella huhtikuussa 2009. Kuva Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi tänään Kalevan haastattelussa, että kaikki kolme uutta ydinvoimalaa havittelevat ansaitsevat rakennusluvan.

Katainen avasi syksyn ydinvoimakeskustelun, joka kiihtyy kohti vuodenvaihdetta. Tuolloin päätetään, mihin suuntaan Suomi ydinvoiman kanssa lähtee.

Uusien ydinvoimaloiden rakentamiseen vaikuttaa se, millainen arvellaan olevan sähkön tarve tulevaisuudessa. Tuoreimpien tietojen mukaan sähköä käytetään Suomessa entistä vähemmän. Aiempien arvioiden pohjalla oleva kulutuksen kasvu taittui jo vuonna 2007.

Talouden taantuma ei siis selitä sähkönkäytön vähenemistä kokonaan, vaan syynsä on myös supistuneella metsäteollisuudella. SK:ssa 24/2009 kerrottiin, että esimerkiksi lakkautettu Kajaanin paperitehdas käytti vuodessa enemmän sähköä kuin Porin kaupunki.

Työ- ja elinkeinoministeriö onkin päivittämässä ennusteita sähkönkulutuksesta.

Toinen kysymys on, mitä sanoo kansa.

Siihen ei ole käytettävissä tällä hetkellä muuta mittaria kuin erilaiset mielipidemittaukset, joita tiedotusvälineetkin ovat teettäneet. Niitä on odotettavissa syksyn aikana lisää, mutta katsotaanpa historiaan:

Kun SK kysyi asiaa toukokuussa 2007, enemmistö oli lisäydinvoiman kannalla. Ydinvoiman kannatus on lisääntynyt 2000-luvulla. Taloustutkimus on toistanut saman kysymyksen, ”Oletteko ydinvoiman käytön ja käytön laajentamisen puolella vai sitä vastaan?”, useita kertoja vuoden 1987 jälkeen.

Kevään 2007 jälkeen ilmastonmuutos ja kasvihuonepäästöjen vähentäminen ovat tulleet entistä näkyvämmäksi aiheeksi. Se saattaa ennakoida ydinvoiman kannatuksen lisääntymistä entisestään.

Toisaalta Olkiluodon kolmosreaktorin työmaalla on ollut ongelmia ja viivästymisiä, jotka saattavat vähentää ydinvoiman suosiota.

Joka tapauksessa: ydinvoima on syksyn kuumia aiheita. Voimaloihin liittyy aina myös ydinjäte, ja se on herättänyt keskustelua tälläkin sivustolla.