WWF Suomi vastaa: Emme ole osallisena mahdollisessa ”leväsodassa”

Kotimaa 23.7.2010 12:08

WWF Suomen viestintäjohtaja Anne Brax vastaa SK:n juttuun Uutisankka enteilee leväsotaa – Suomalaiset ampuvat alas saksalaisten sinileväsyytökset.

SK Kuva Roni Rekomaa / Lehtikuva.

Suomenkuvalehti.fi uutisoi eilen näyttävästi: Uutisankka enteilee leväsotaa – Suomalaiset ampuvat alas saksalaisten sinileväsyytökset.

Tekstissä SYKE:n vanhempi tutkija Antti Räike moittii Der Spiegel-lehden keskiviikkoista leväuutisointia ja toteaa lisäksi virheellisten tietojen olevan peräisin Saksan WWF:ltä.

Saksan WWF todellakin tiedotti keskiviikkona suuresta leväesiintymästä Itämerellä käyttäen tietoa perusteluna useille, Itämeren tilan kohentamiseen tähtääville toimenpide-ehdotuksilleen.

Tiedot leväesiintymästä ovat peräisin European Space Agencyn eli ESA:n viikon takaisesta satelliittikuvasta 16.7., jonka ohessa olevaa tietoa esiintymän koosta – 377 000 neliökilometriä – ja luonteesta WWF lainaa tiedotteessaan. ESA:n sivuilta. Itse kukin voi käydä edelleen tarkistamassa kuvan ja tiedot.

WWF Saksa ei tiedotteessaan väitä leväkelmun olevan pysyvä, vaan toteaa, että tyynet säät edesauttavat sen syntymistä. WWF ei myöskään tiedotteessaan kehota ketään hötkyilemään, saati sitten lietso paniikkia.

Jos jonkinlainen ”leväsota” syttyy, WWF ei ole siinä minkäänlaisena osapuolena. Sen sijaan WWF aikoo jatkossakin muistuttaa siitä, että Itämeren rehevöitymisongelma ei ole toistaiseksi poistunut mihinkään – näkyivät levät pinnalla tahi ei – ja että siihen on puututtava nykyistä tehokkaammin toimin.

Teksti Anne Brax
Kirjoittaja on WWF Suomen viestintäjohtaja.

Aiheesta lisää
Uutisankka enteilee leväsotaa – Suomalaiset ampuvat alas saksalaisten sinileväsyytökset (Suomenkuvalehti.fi 22.7.2010)