WWF Suomi vastaa: Emme ole osallisena mahdollisessa ”leväsodassa”

SK:n toimitus
Kotimaa 23.7.2010 12:08

WWF Suomen viestintäjohtaja Anne Brax vastaa SK:n juttuun Uutisankka enteilee leväsotaa – Suomalaiset ampuvat alas saksalaisten sinileväsyytökset.

SK Kuva Roni Rekomaa / Lehtikuva.

Suomenkuvalehti.fi uutisoi eilen näyttävästi: Uutisankka enteilee leväsotaa – Suomalaiset ampuvat alas saksalaisten sinileväsyytökset.

Tekstissä SYKE:n vanhempi tutkija Antti Räike moittii Der Spiegel-lehden keskiviikkoista leväuutisointia ja toteaa lisäksi virheellisten tietojen olevan peräisin Saksan WWF:ltä.

Saksan WWF todellakin tiedotti keskiviikkona suuresta leväesiintymästä Itämerellä käyttäen tietoa perusteluna useille, Itämeren tilan kohentamiseen tähtääville toimenpide-ehdotuksilleen.

Tiedot leväesiintymästä ovat peräisin European Space Agencyn eli ESA:n viikon takaisesta satelliittikuvasta 16.7., jonka ohessa olevaa tietoa esiintymän koosta – 377 000 neliökilometriä – ja luonteesta WWF lainaa tiedotteessaan. ESA:n sivuilta. Itse kukin voi käydä edelleen tarkistamassa kuvan ja tiedot.

WWF Saksa ei tiedotteessaan väitä leväkelmun olevan pysyvä, vaan toteaa, että tyynet säät edesauttavat sen syntymistä. WWF ei myöskään tiedotteessaan kehota ketään hötkyilemään, saati sitten lietso paniikkia.

Jos jonkinlainen ”leväsota” syttyy, WWF ei ole siinä minkäänlaisena osapuolena. Sen sijaan WWF aikoo jatkossakin muistuttaa siitä, että Itämeren rehevöitymisongelma ei ole toistaiseksi poistunut mihinkään – näkyivät levät pinnalla tahi ei – ja että siihen on puututtava nykyistä tehokkaammin toimin.

Teksti Anne Brax
Kirjoittaja on WWF Suomen viestintäjohtaja.

Aiheesta lisää
Uutisankka enteilee leväsotaa – Suomalaiset ampuvat alas saksalaisten sinileväsyytökset (Suomenkuvalehti.fi 22.7.2010)

Keskustelu

Anne Brax puhuu tietysti vain omasta puolestaan ja sitä, mitä haluavat julkisuuteen. Tämä veeveeähvä, enempää kuin muutkaan riinpiissit ja animaliat ei ole yhtenäinen joukko. Sakilaiset ja yksilöt niissä toimivat mikä kulloinkin sattuu innostamaan. Jäseniä on kourallinen ja toimintaa markkinoi media. Aatteesta tai poliittisesta agendasta ei ole tietoakaan. Välillä riehutaan eduskunnassa, välillä voimalan nosturissa. Äksöneissä rikotaan kauppojen ikkunoita, varastetaan tuulenkaataman jättikanto ja ollaan sitä viemässä ulkomaille muka esimerkkinä Suomen aarniometsien haaskuusta.

Tämäkin tempaus tuntuu lähinnä kotimaisen käpykaartin laatimalle mediaskuupille. Der Spiegel kyllä entuudestaan hyvin tunnetaan.

WWF on aivan oikeassa.

Itämeren ”pilaantumisen” syyt ovat asuinkeskusten, teollisuuden ja maatalouden päästöt, ei lämmin tai tuuleton ilmanala.
Poliitikot ovat vuosikymmenen juhlapuheissaan jaksaneet esittää konditionaalissa sitä, mitä ”pitäisi tehdä” sen sijaan, että uskaltaisivat tehdä konkreettisia ehdotuksia siitä, mitä juuri he aikovat tehdä Itämeren hyväksi.
Itämeri vaatii kaikkia rantavaltioita sitoutumaan pieneneviin päästöihin ja SAMANAIKAISESTI korjaaviin toimenpiteisiin, joista ehkä tärkein olisi alkaa aikaa myöden vaihtaa Itämeren vettä. Se tapahtuu yksinkertaisesti siten, että Skaerragin länsipuolelta johdetaan happi- ja suolapitoista vettä Gotlannin itäpuolelle.
Tämä projekti on tietenkin kallis ja aikaavievä, voisin kuvitella tarvittavien investointien nousevan yli kahden miljardin Euron. Rantavaltiot kuitenkin kuuluvat maailman rikkaimpiin, joten raha ei ole ongelma. Ongelma on selvän suunnitelman laatiminen, konkreettisten ehdotusten esittäminen ja osallistujien hyvä yhteisymmärrys siitä, että kello tikittää ja NYT on ryhdyttävä toimepiteisiin.