Vuosisadan lentokonekauppa: Finnair saa viiden miljardin laivaston kahdella miljardilla

Suomen kaikkien aikojen suurin investointi Olkiluodon ydinvoimalan jälkeen, sanoo yhtiön toimitusjohtaja.
Kotimaa 7.5.2015 19:30
Finnair esitteli uuden sukupolven Airbus A350 -lentokoneen Helsinki-Vantaan lentokentällä 13. elokuuta 2014. © Roni Rekomaa / Lehtikuva

Eurooppalaisen lentokonekonsortion Airbusin uusi laajarunkokone A350-900 on Finnairille kuin uusi huomen.

Yhtiön johdon puheissa se mahdollistaa Aasian strategian eli liikenteen tuplaamisen vuoteen 2020 mennessä. Sen varaan rakennetaan uusia palveluinnovaatioita, joilla tavoitellaan ”ainutlaatuista asiakaskokemusta”. Se on pumpannut aivan uudenlaista yhteishenkeä raskaan säästökuurin läpikäyneeseen henkilöstöön. Se kääntää tappiot voitoiksi ja velat saataviksi.

Tämä kaikki voi tapahtua tai jäädä tapahtumatta. Yksi asia on kuitenkin kiistaton: Finnairin yhdeksäntoista A350-koneen hankinta on yhtiölle mahtava liiketoimi. Koneet saadaan nimittäin rapahalvalla.

Tähän saakka yhtiö on suostunut kommentoimaan vain konetilauksen ensimmäisten kahdeksan koneen hintaa. Se on miljardi euroa.

Toimitusjohtaja Pekka Vauramo paljasti kuitenkin Trafin lentoturvaseminaarissa 6. toukokuuta, paljonko maksavat 11 myöhemmin tilattua konetta. Nekin maksavat miljardin, joten kokonaisinvestointi nousee kahteen miljardiin.