Risikko. Kovakorvainen. © Vesa Lehtimäki

Olutkeissi

polkom 05.01.2018 06:00
Matti Simula
Raassina. Omaatuntoa kuullen. Vesa Moilanen / LK
Salmi. Ripulia rahvaan. Markku Ulander / LK

matti.simula@otava.fi

Vuodenvaihde lisäsi Suomen vapautta 0,8 prosenttiyksikköä.

Eduskunnan joulukuinen päätös vapautti 5,5-prosenttiset oluet, lonkerot ja limuviinat ruokakauppamyyntiin. On siis syytä mukailla kansallisrunoilija Veikko ”Vexi” Salmen jylhiä riimejä: ”Keskikalja on vain ripulia rahvaan. Tämä koura tarttuu olueen vahvaan.”

 

Olutkeissin käsittely paljasti, etteivät sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet ymmärrä sosiaali- ja terveyspolitiikasta promillen vertaa.

Yli 60 lausunnonantajaa kuulleet toopet menivät uskomaan asiantuntijoita ja yrittivät pitää kaupoissa myytävien mörköjuomien vahvuuden enintään 4,7 prosentissa.

 

Moiset asiantuntijat, kuten Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos, Lääkäriliitto ja A-klinikkasäätiö ovat turhia.

Oikea viinaviisaus asuu Kaupan liitossa, Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestössä ja Panimoliitossa. Sekä kokoomuksessa ja maakuntauudistuksensa edistämiseksi hallituskumppaniaan lipovassa keskustassa.

Varoituksista viis, nelonen on pääasia.

 

Hallituksen esityksen puoltajat, Teuvo Hakkarainen (ps) ja muut olivat ratkaisevassa äänestyksessä siinä määrin selvin päin, että osasivat painaa tarkoittamaansa nappia. Aiheeseen muka perehtyneen valiokunnan kanta hävisi äänin 94–98.

Tiukaksi meni. Huh!

 

Kuudesta lääkärikansanedustajasta viisi vastusti uutta alkoholilakia. Ainoa kannattaja, syöpätautien erikoislääkäri Sari Raassina (kok) julisti teollaan, että uudistusta vieroksunut Syöpäyhdistys maalasi suotta syöpiä seinälle.

No, hallituspuolueiden edustajat saivatkin äänestää omantuntonsa mukaisesti.

 

Sydänliiton puheenjohtaja Paula Risikkokaan (kok) ei korvaansa lotkauttanut johtamansa liiton varoituksille, joiden mukaan uudistus ei ole lainkaan hyväksi.

Sisäministeri on sisätautien spesialisti!

 

Tämän kirjoittaja ei ole absolutisti. Nyt on hoppu korttelipuotiin loppiaiskaljojen ostoon. Keissi tuhtia A:ta.

Vexiä lainaten: ”Prosenteista pyörryksissä munuaiset möyrii. Maksa pyytää armoa ja yläpääkin höyrii.” 

:-) Liberaalin viinapolitiikan uhka: Väkeä kaatuu kuin Raassinan tiellä.

Avainsanat
Sisältö