Voisiko taloyhtiö tuottaa lämpöä ja myydä sitä kaukolämpöverkkoon? – Hiljalleen, mutta helppoa se ei vielä ole

Helsingin Helen on kiinnostunut kotitalouksien hukkalämmöstä ja Tampereen sähkölaitos kokeilee kauppaa yhden taloyhtiön kanssa.
Kotimaa 18.6.2018 07:30
Kaukolämpöputkia Töölöntorilla Helsingissä keväällä 2013.
Kaukolämpöputkia Töölöntorilla Helsingissä keväällä 2013. © TROND H. TROSDAHL / Lehtikuva

Simo Kyllösen taloyhtiö Helsingissä päätti syksyllä 2017 rakentaa talolleen maalämpöjärjestelmän. Nyt järjestelmän rakentaminen 1950-luvun kerrostaloon Herttoniemessä on loppusuoralla.

Välillä järjestelmä riittäisi tuottamaan lämpöä liikaakin. Kyllönen oli kuullut, että osa kaukolämpöyhtiöistä ostaa lämpöä taloyhtiöiltä. Niinpä yhtiössä alettiin miettiä, voisiko ylimääräisen lämmön myydä kaukolämpöyhtiö Helenille.

Helsinki kasvaa nopeasti ja lämmitysenergiaa tarvitaan koko ajan enemmän. Helenin pitää myös luopua ilmastopäästöjä aiheuttavasta hiilivoimasta, ja uusia lämmitysratkaisuja tarvitaan.

Ehkä asukkaiden ottaminen mukaan lämmöntuotantoon voisi olla yksi ratkaisu? Voisiko kaukolämpöverkko olla kaksisuuntainen?

Kyllösen mukaan Helenillä ei aluksi ollut minkäänlaista kantaa taloyhtiöiden mahdollisuuteen uusia kaukolämpösopimuksensa kaksisuuntaiseksi. Sitten kun kanta lopulta useiden kyselyjen jälkeen tuli, se oli varauksettoman kielteinen.