Virkamiehen karenssista tulossa 6 kuukautta: Joutilas saa koko ajalta palkan ennen hyppyä yksityiselle

Uusi virkamieslaki ei koske kokoomuksen ministeriryhmän erityisavustaja Joonas Turusta, joka siirtyi Mehiläiseen.

Joonas Turunen
Teksti
Mikko Niemelä
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Valtion virkamieslakiin on tulossa säännös karenssisopimuksesta, jolla voidaan rajoittaa arkaluonteisten tietojen kanssa työskennelleen virkamiehen siirtymistä yksityisen työnantajan palkkalistoille.

Arkaluonteista tietoa ovat kaikki salassa pidettävät tiedot, joihin liittyy mahdollisuus hyötyä esimerkiksi taloudellisesti.

Lain valmistelu on ollut hallintovaliokunnan käsittelyssä. Nyt se on palautunut takaisin valtiovarainministeriön henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosastolle.

Muutoksena aiempaan valiokunta ehdottaa karenssin maksimiajaksi 6 kuukautta. Aiemmin lakiesitys lähti siitä, että valtio maksaisi maksimissaan 12 kuukauden ajan palkkaa virkamiehelle, joka siirtyy yksityiselle sektorille töihin.

”Muilta osin lausunto näyttäisi myötäilevän ehdotettujen pykälien pääasiallista linjaa”, sanoo valtiovarainministeriön henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosaston osastopäällikkö Juha Sarkio.

 

Poliitikoille lain sisältö on ollut hankala, sillä karenssiaika voi myös heikentää valtion virkamiesten työn ”vetovoimaa”, ja toisaalta normaalia vaihtuvuutta viroista yksityiselle puolelle ei haluta liikaa rajoittaa.

Poliitikkojen on ollut myös hankala perustella sitä, miksi veronmaksajien pitää maksaa virkamiehelle palkkaa ajalta, jolloin hän ei tee mitään palkkansa eteen.

Suomen Kuvalehti kysyi lain valmistelijalta aiemmin, olisiko mahdollista tasata kustannuksia yrityksen ja valtion välillä, jolloin yritys, johon virkamies siirtyisi, osallistuisi karenssiajan kustannuksiin.

VM:n osastopäällikkö Juha Sarkion mukaan käytännössä tämä olisi mahdollista, mutta sitä ei ole kuitenkaan mietitty koko lain valmisteluprosessin aikana.

 

Virkamiesten karenssiajat nousivat otsikkoihin, kun valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) erityisavustaja Joonas Turunen siirtyi terveyspalveluja myyvän Mehiläisen kehityspäälliköksi. Turusen vastuulla Mehiläisessä on terveyspalveluiden myynti valtiolle ja kunnille.

”Jos palkkaa korkeatasoisen poliittisen avustajan yksityisen terveysalan yrityksen palvelukseen, niin saa kyllä erittäin helpolla ylivoimaisen tietoverkoston käyttöönsä”, pohti filosofian professori Timo Airaksinen tapaukseen liittyviä eettisiä ongelmia SK:lle 29. syyskuuta 2016.

“Tämä on riski hyvä veli -verkoston laajenemiselle”, hän sanoi.

Alun perin virkamieslain uudistamisesta alettiin puhua jo vuonna 2012, kun silloinen elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok) siirtyi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtajaksi.

Tämän jälkeen myös entinen sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok) on siirtynyt yksityiselle sektorille korkeaan asemaan. Räty johtaa Terveystaloa.

Myös entinen kansanedustaja Lasse Männistö (kok) työskentelee nykyään terveyspalveluja myyvässä Mehiläisessä.

Uuden virkamieslain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2017 alusta.