”Meidän maatamme ei rakennettu suljettavaksi.”

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump yritysten toiminnan jatkamisesta, tiedotustilaisuus 23.3.

”Luulen, että on paljon isovanhempia, jotka ajattelevat samoin.”

Texasin varakuvernööri Dan Patrick ajatuksesta, että yli 70-vuotiaiden on parempi sairastua kuin antaa maan talouden kärsiä, Fox News 23.3.

”En voi hypätä mikrofonin eteen ja työntää häntä pois.”

Trumpin neuvonantajana toiminut immunologi Anthony Fauci presidentin kommenteista pandemian aikana, Science 22.3.

Vauvoja syntyi enemmän

Suomessa syntyi tammi-helmikuun aikana enemmän vauvoja kuin samaan aikaan viime vuonna. Lapsia syntyi kahden kuukauden aikana 7 510, mikä on 355 vauvaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Suomen syntyvyys on laskenut pitkään, mutta lasku on näyttänyt merkkejä tasaantumisesta.

Kiina löyhää matkustuskieltoja

Kymmenet miljoonat kiinalaiset saavat taas matkustaa Hubein maakunnassa, josta koronaviruspandemia lähti leviämään vuodenvaihteessa. Rajoitusten poistaminen ei koske vielä maakunnan pääkaupunki Wuhania. Terveysviranomaiset voivat kuitenkin edelleen estää matkustamisen sairausepäilyn vuoksi.

Mielivaltainen poikkeustila

Unkarissa Viktor Orbánin johtama hallitus on jättänyt parlamentille lakiehdotuksen, joka antaisi hallitukselle oikeuden jatkaa maassa voimassa olevaa poikkeustilaa ilman takarajaa tai parlamentin hyväksyntää. Sen myötä hallitus voisi päättää uusista määräyksistä parlamentin ohi. Hallitus perustelee havittelemiaan laajoja valtaoikeuksia koronavirusepidemialla.

Pyöriin punaiset takavalot

Kesäkuun alussa voimaan astuvan uuden tieliikennelain mukaan polkupyörissä pitää olla jatkossa etuvalon lisäksi myös takavalo. Valon tulee olla punainen. Takavalon voi kiinnittää pyörän sijaan pyöräilijän reppuun tai kypärään. Valon puuttumisesta voi saada 40 euron liikennevirhemaksun.

Kroatiassa maanjäristys

Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa romahti viikonloppuna rakennuksia maanjäristyksen seurauksena. Järistyksessä loukkaantui ainakin 17 ihmistä. Maanjäristyksen keskus oli vajaa kymmenen kilometriä Zagrebista pohjoiseen. Voimakkuudeksi mitattiin 5,3 magnitudia.

Viivettä tukien maksussa

Suomen suurin työttömyyskassa, Yleinen työttömyyskassa, varoittaa, että tukien maksamisessa kestää tavallista pidempään tulevina kuukausina. Koronaviruksen aiheuttama talouden notkahdus ja mahdolliset lomautukset aiheuttavat työttömyyskassoissa ruuhkaa.

Egyptissä kidutettu lapsia

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Egyptin turvallisuusviranomaiset ovat kiduttaneet kiinniotettuja ja pidätettyjä lapsia. Nuorimmat ovat olleet 12-vuotiaita. Turvallisuusjoukkojen tekemät väärinkäytökset ovat järjestön mukaan yleistyneet presidentti Abdel Fattah al-Sisin aikana.

Sisältö