”Hyökkäykset Navalnyita kohtaan loukkaavat venäläisiä, jotka haluavat äänensä kuuluviin.”

Joe Bidenin neuvonantaja Jake Sullivan Twitterissä 17.1.

”On todettava, ettei ole mitään laillista aihetta pitää häntä edes kiinni otettuna.”

Presidentti Sauli Niinistö Navalnyin pidätyksestä Helsingin Sanomissa 18.1.

”Aleksei ei pelkää, minä en pelkää, älkääkä tekään pelätkö.”

Julia Navalnaja Šeremetjevon lentokentällä 17.1.

Kuudennelle kaudelle

Ugandan presidentinvaalit ovat johtaneet katkeraan sanasotaan. Voittajaksi julistettu Yoweri Museveni kutsuu vaaleja maan historian rehellisimmiksi, kun taas vastaehdokas Bobi Winen mukaan niissä oli laajaa vilppiä. Afrikan pitkäaikaisimpiin hallitsijoihin kuuluva Museveni on johtanut Ugandaa vuodesta 1986.

Palmu palaa pitkältä tauolta

Komisario Palmu palaa valkokankaalle puolen vuosisadan tauolta. Mika Waltarin julkaisemattomaan käsikirjoitukseen perustuvan elokuvan ohjaa Renny Harlin. Hän myös käsikirjoittaa sen Waltarin tyttärenpojan Joel Elstelän kanssa. Elokuvan ensi-illan on määrä olla vuonna 2023.

Kymmeniä kuoli järistyksessä

Ainakin yli 80 ihmistä on kuollut Indonesiassa Sulawesin saarella sattuneessa maanjäristyksessä. Lisäksi sadat loukkaantuivat ja noin 15 000 joutui jättämään kotinsa. Pelastajien työtä vaikeutti se, että myös neljä sairaalaa vauroitui järistyksessä. Yksi niistä tuhoutui kokonaan.

Takaisin palloa pelastamaan

Yhdysvaltojen ero Pariisin kansainvälisestä ilmastosopimuksesta jäi vain parin kuukauden pituiseksi. Joe Biden lupasi jo ennen marraskuun vaaleja, että hän liittää Yhdysvallat siihen takaisin heti kun on noussut valtaan. Bidenin tavoitteena on tehdä Yhdysvalloista hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

Lukašenka menetti kisansa

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF sai päätetyksi, että vuoden 2021 MM-kisoja ei pelata Minskissä. Virallisesti päätöstä perusteltiin osallistujien, katsojien ja virkailijoiden turvallisuudella. IIHF:n suomalaisedustaja Kalervo Kummola oli vaatinut kisojen siirtoa Valko- Venäjän huonon ihmisoikeustilanteen takia.

Merkelin suosikki voitti

Saksan kristillisdemokraattinen puolue CDU pysyy Angela Merkelin linjalla. CDU:n uudeksi puheenjohtajaksi nousi Merkelin suosikki, Nordrhein-Westfalenin pääministeri Armin Laschet, 59. CDU:n pitäisi myös valita sisarpuolue CSU:n kanssa liittokansleriehdokas. Baijerin pääministeri Markus Söder johtaa kisaa.

Koronatutkijat ärähtivät

Maailman terveysjärjestön (WHO) tutkija- paneeli antoi järjestölle sapiskaa koronapandemian hoidosta. Tutkijoiden mukaan WHO viivytteli aluksi hätätilan julistamisessa. Myös Kiinan olisi pitänyt ottaa virus nopeammin vakavasti.

Sisältö