”Uskon useimpien kanadalaisten tukevan kuninkaallisten oleskelua täällä.”

Pääministeri Justin Trudeau herttuaparin päätöksestä asua myös Kanadassa, Global News 13.1.

”Kunnioitamme heidän ratkaisuaan elää itsenäisempää elämää nuorena perheenä.”

Kuningatar Elisabet II kommentoi Sussexin herttuaparin vetäytymispäätöstä, tiedote 13.1.

”Trudeaulle voi olla ongelmallista, jos Kanada joutuu laskun maksajaksi.”

Kanadalainen historioitsija Barry MacKenzie kuninkaallisten turvajärjestelyistä, BBC Radio 5 13.1.

Toimittajan murhaan tunnustus

Entinen sotilas Miroslav Marcek on tunnustanut slovakialaistoimittaja Ján Kuciakin ja hänen kihlattunsa murhan. Korruptiota tutkinut toimittaja murhattiin vuonna 2018. Käynnissä olevassa oikeudenkäynnissä on neljä syytettyä, joista kahta syytetään murhan tilaamisesta.

Fiskars aloittaa yt-neuvottelut

Fiskarsin neuvottelut koskevat yhteensä lähes 500:tä ihmistä. Suomessa uhan alla on enintään 60 työpaikkaa. Myymälä-, tehdas- ja jakelukeskushenkilöstö eivät ole neuvottelujen piirissä. Fiskars tavoittelee vähennyksillä ja organisaatiomuutoksilla 20 miljoonan euron vuosittaisia nettokustannussäästöjä.

Kasvillisuus kiipeää Himalajalla

Tutkijat ovat huomanneet satelliittikuvista, että Himalajan vuoriston luonto on muuttunut vajaan 30 vuoden aikana vihreämmäksi. Muutos näkyy lumi- ja puurajan väliin jäävällä alueella, jolla kasvaa pääasiassa ruohoja ja pensaita. Himalajan ekosysteemin on arvioitu olevan erityisen herkkä ilmastonmuutoksen vaikutuksille.

Haaviston toimet syyniin

Perustuslakivaliokunta alkoi selvittää ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) al-Holin leirin suomalaisia koskevien toimien laillisuutta. Työ alkoi Haaviston ja häntä kritisoineen konsulipäällikkö Pasi Tuomisen kuulemisilla. Prosessi jatkuu useita viikkoja. Valiokunta kuulee asiantuntijoina yhdeksää oikeustieteen professoria.

Huumeiden käyttö yleistynyt

Suomalaisten huumeiden käyttö on yleistynyt merkittävästi 30 vuoden aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Eniten on yleistynyt kannabiksen kokeilu ja polttaminen, mutta myös erilaisten huumaavien aineiden määrä on lisääntynyt. Yhä useampi katsoo, ettei kannabiksen käytöstä pitäisi rangaista.

Lisää valvontalentoja itärajalle

Rajavartiolaitos tehostaa valvontaa Venäjän rajalla. Tavoitteena on hillitä laittomia maahantuloyrityksiä, jotka ovat rajavartiolaitoksen mukaan lisääntyneet. Itärajan lentovalvonnassa käytetään neljää helikopteria, joihin asennetaan lämpökamerat.

Mysteerivirus levisi Kiinasta

Kiinasta Thaimaahan matkustanut nainen on kantanut tuntemattoman koronaviruksen tartuntaa. Kiinan Wuhanissa levinnyt virus on tähän mennessä löydetty 42 ihmiseltä. Heistä ainakin yhden, 61-vuotiaan miehen, tiedetään kuolleen virukseen. Useat sairastuneista ovat asioineet tai työskennelleet samalla torilla, jolla myydään mereneläviä.

Sisältö