”Sanon nyt suoraan. SDP haluaa, että kulttuuri-leikkaukset perutaan.”

Pääministeri Sanna Marin (sd), Twitter 14.10.

”Päätimme hallitusviisikossa, että ensi vuoden osalta (- -)leikkaukset perutaan.”

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr), Twitter 15.10.

”Pääministeri vaati kulttuurin rahoitukselle täyttä kompensaatiota.”

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk), Twitter 15.10.

Koronapassi käyttöön

Suomessa otettiin 16. lokakuuta käyttöön koro-napassi eli todistus koronarokotteesta, negatiivisesta testistä tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista. Tarkoituksena on vähentää rajoituksia muun muassa yökerhoissa, yleisötilaisuuksissa, kuntosaleilla, uimahalleissa ja museoissa. Passia ei voi vaatia alueilla, joilla ei ole voimassa olevia rajoituksia.

Armeija palaa normaaliin

Puolustusvoimat alkaa purkaa koronarajoituksiaan. Ensin Puolustusvoimissa luovutaan kasvomaskin käytön vaatimuksesta ja kahden metrin turvavälistä ulkotiloissa. Seuraavassa vaiheessa sotilaskodit avataan käytettäväksi osastoittain ja kahden metrin turvavälivaatimuksesta luovutaan sisätiloissa. Jos epidemiatilanne sallii, asepalvelus palaa normaaliin tammikuussa.

Norja jatkaa öljynporausta

Norjan uusi hallitus sallii uusien öljynporauspaikkojen etsinnän. Norja on Länsi-Euroopan suurin öljyntuottaja, joka pumppaa päivässä noin neljä miljoonaa barrelia eli noin 636 miljoonaa litraa öljyä. ”Norjan öljyteollisuutta kehitetään, ei lakkauteta”, uusi vasemmisto- ja keskustapuolueiden vähemmistöhallitus sanoi yhteisessä kannanotossaan.

Kiinan talouskasvu hidastui

Kiinan talous kehittyi heinä–syyskuussa odotettua hitaammin. Talous kasvoi 4,9 prosenttia, kun se vielä edellisellä vuosineljänneksellä kasvoi kahdeksan prosenttia. Analyytikot varoittavat, että koronavirus, katkokset sähköntuotannossa sekä Kiinan hallinnon pyrkimykset kohti hiilineutraalia teollisuutta voivat hidastaa maan talouskasvua loppuvuoden ajan.

Alfa-tv JSN:n jäseneksi

Julkisen sanan neuvosto (JSN) hyväksyi Alfa-tv-kanavan jäsenmediakseen. Hakemuksessaan Alfa-tv sitoutui noudattamaan Journalistin ohjeita ja JSN:n perussopimusta. JSN:n kannatusyhdistys hyväksyi hakemuksen yksimielisesti. Yhdistys pitää hyvänä, että mahdollisimman suuri osa suomalaisesta mediasta haluaa noudattaa hyvää journalistista tapaa.

Armin Laschet jättää paikkansa

Saksan kristillisdemokraattien (CDU) puheenjohtaja Armin Laschet eroaa Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministerin tehtävästä. Laschet ilmoitti erostaan puolueensa nuorisokongressissa. Hän sanoi haluavansa nähdä puolueessa sukupolvenvaihdoksen. CDU kärsi syyskuun parlamenttivaaleissa ison vaalitappion ja menetti hallitusvallan 16 vuoden valtakauden jälkeen.

Facebookin työpaikkoja EU:hun

Facebook aikoo muuttua sosiaalisen median yhtiöstä ”metaversumyhtiöksi”. Yhtiö alkaa rakentaa virtuaalitodellisuuteen perustuvaa uuden sukupolven internetiä Euroopassa. Se lupaa, että hanke luo EU-alueelle 10 000 uutta työpaikkaa. Yhtiö perusteli päätöstä EU:n suurilla kuluttajamarkkinoilla, alueen osaajilla ja huippuyliopistoilla.

Sisältö