”Toivon, että saan hallitukselta selkeän toimeksiannon tämän koronapassin tekemiseen.”

Työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk), MTV 29.7.

”Lääketieteellisestä tutkimuksesta koronapassille löytyy näyttöä.”

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek, MTV 30.7.

”Nykylainsäädännöllä se (–) johtaa asetelmiin, jotka ovat yhdenvertaisuuslaissa tarkoitettua syrjintää.”

Perustuslakiasiantuntija Pauli Rautiainen, MTV 2.8.

Uudet pormestarit aloittavat

Yhteensä 8 859 valtuutettua aloitti uuden kaupungin- ja kunnanvaltuustokauden sunnuntaina 1. elokuuta. Lähes 44 prosenttia valtuutetuista on uusia. Valtuustojen toimikauden aloitus lykkääntyi kuntavaalien siirtämisen takia. Samalla alkoivat uusien pormestarien kaudet. Helsingin uusi pormestari on Juhana Vartiainen (kok), Tampereen pormestari on Anna-Kaisa Ikonen (kok).

Pikajuoksija anoo turvapaikkaa

Puola ja Tsekki tarjoavat turvapaikkaa valkovenäläiselle pikajuoksija Krystsina Tsimanouskajalle. Valko-Venäjän olympiakomitea yritti lennättää hänet vasten tahtoaan kotimaahansa 1. elokuuta. Tokion poliisi auttoi Tsimanouskajan turvaan. Juoksija oli julkisesti kritisoinut maajoukkueen valmennusjohtoa, joka oli ilmoittanut hänet 400 metrin viestijuoksuun, joka ei ole hänen lajinsa.

Grönlanti sulaa

Grönlannin mannerjäätikkö sulaa kahdeksan miljardin tonnin päivävauhtia. Sulaminen alkoi heinäkuun lopussa pitkään jatkuneen lämpöaallon seurauksena, ja on ollut kaksi kertaa tavallista nopeampaa. Jää sulaa myös laajemmalla alueella kuin aikaisemmin. Torstaina 29. heinäkuuta saaren itäosassa mitattiin mittaushistorian korkein lämpötila, 23,4 astetta.

Heinäkuussa ennätyshelle

Heinäkuu oli Suomessa harvinaisen ja paikoin poikkeuksellisen lämmin. Etenkin maan eteläosissa lämpötilat olivat poikkeuksellisen korkeita. Heinäkuussa mitattiin hellelukemia 24 päivänä, mikä on yli kahdeksan päivää pitkän aikavälin keskiarvoa enemmän. Samalla sademäärä jäi tavanomaista pienemmäksi. Edellisen kerran yhtä kuuma oli Etelä- ja Itä-Suomessa vuonna 2010.

Välimerellä palaa

Välimeren alueella on puhjennut satoja maastopaloja. Turkin eteläosissa lähes sadassa palossa on kuollut ainakin kahdeksan ja loukkaantunut yli 800 ihmistä. Joitain paloja on epäilty tahallaan sytytetyiksi. Myös helleaallon korventamissa Kreikassa ja Italiassa on evakuoitu íhmisiä suurten palojen tieltä. Esimerkiksi Sisiliassa lämpötila on noussut 40 asteen tuntumaan.

Salamurhajuoni paljastui

Viranomaiset pidättivät 21 ihmistä epäiltynä Madagaskarin presidentin salamurhan suunnittelusta. Pidätettyjen joukossa oli asevoimiin ja poliisiin kuuluvia, muun muassa viisi kenraalia, kaksi kapteenia ja viisi aliupseeria. Madagaskarin presidentti on entinen vallankaappausjohtaja Andry Rajoelina, joka nousi valtaan ensimmäisen kerran 2009 ja uudelleen vuonna 2019.

Puuttuminen toi ongelmia

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) päällikkö joutui syrjään tehtävistään ja sai palkanalennuksen yritettyään puuttua epäselviin hankintoihin, kertoo Ylen MOT-ohjelma. Päällikkö nosti järjestelmähankinnat esiin 2017. Hänet alennettiin tehtävästään. Käräjäoikeuden piti käsitellä tapausta kesäkuussa, mutta osapuolet pääsivät sopuun asiasta sitä ennen.

Sisältö