”Suomalainen lobbarikenttä tukee laajalla rintamalla avoimuusrekisteriä.”

Edunvalvontafoorumin puheenjohtaja Tuomo Yli-Huttula, HS 9.5.

”Tämä hallitus tulee viemään eteenpäin tämän lobbarirekisterin lainsäädäntöön asti.”

Sdp:n puheenjohtaja, hallitustunnustelija Antti Rinne, Yle 13.5.

”Kaikkein merkittävin lobbaus on julkisuudelta piilossa ja tulee sitä olemaan.”

Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok), Twitter 13.5.

Lyhyesti 17.05.2019 06:00
Mikko Niemelä

Assangea epäillään taas

Wikileaks-sivuston perustaja Julian Assangea koskeva raiskausepäilyn esitutkinta aloitetaan uudelleen. Raiskausepäily on vuodelta 2010, jolloin Assange vieraili Ruotsissa. Esitutkinta keskeytettiin, kun Assange haki turvapaikkaa Ecuadorin Lontoon-lähetystöstä.

Tuholaisten torjujalle tuomio

Yhdysvalloissa Kaliforniassa oikeus on määrännyt Bayerin omistaman Monsanton maksamaan yli kaksi miljardia dollaria syöpään sairastuneelle pariskunnalle. Pariskunnan mukaan rikkakasveja tappava glyfosaatti Roundup on aiheuttanut heille syövän. Bayer aikoo valittaa tuomiosta.

Vesiputket tarkkailuun

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vanhenevat vesiputket ovat 2010-luvulla johtaneet epidemiatapauksiin Suomessa. Suurin osa talousveden saastumistapauksista johtuu yhä pohjavesien likaantumisesta, mutta putkiverkostojen ikääntymisen merkitys epidemioiden aiheuttajana on kasvanut. THL on tilastoinut asiaa vuodesta 1997.

Inflaatio nousi hivenen

Kuluttajahinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan huhtikuussa 1,5 prosenttia. Inflaatio kiihtyi maaliskuusta, jolloin hinnat kallistuivat 1,1 prosenttia. Hintojen nousua selittävät bensiinin ja sähkön kallistuminen. Inflaatiota hillitsivät elektroniikan ja päivähoitomaksujen halpeneminen.

Posti rikkoo lakia

Poste restante -palvelun maksullisuus rikkoo postilakia sellaisten postinsaajien osalta, joille palvelu on ainoa vaihtoehto vastaanottaa postilähetyksiä. Viestintävirasto Traficom vaatii Postilta, ettei se peri palvelusta maksua. Poste restanten maksullisuus olisi heikentänyt asunnottomien ihmisten yhdenvertaista asemaa.

Ohisalo vihreiden johtoon

Kansanedustaja Maria Ohisalo, 34, valitaan vihreiden seuraavaksi puheenjohtajaksi. Ohisalon valinta varmistui, sillä hänelle ei löytynyt vastaehdokkaita. Ohisalo aloittaa puolueen johdossa Porissa järjestettävässä puoluekokouksessa 15. kesäkuuta 2019. Ohisalo on yhteiskuntatieteiden tohtori sosiologiasta.

Maahanmuuttajayhtiöissä töitä

Maahanmuuttajataustaisessa omistuksessa olevat yritykset luovat Suomessa suhteellisesti muita enemmän uusia työpaikkoja, kertoo Etlan tutkimus. Maahanmuuttajayritysten tuottavuus ja palkkataso ovat kuitenkin matalia, jolloin niiden vaikutus talouden kasvuun on toivottua vähäisempi.

Sisältö