”Aika vetää johtopäätökset? #sivistysvaltio”

Jenni Haukio kommentoi tietoa, että suomalaiset eivät hyväksy turkistarhauksen tukemista. Twitter 27.11.

”Kyllä, nyt olisi aika vetää johtopäätökset.”

Apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) kommentoi Haukion kommenttia. Twitter 27.11.

”Toivottavasti ymmärrätte pyytää anteeksi turkistarhaajilta.”

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) Haukiolle. Twitter 27.11.

Itsenäinen Skotlanti?

Jos pääministeri Nicola Sturgeonin aie toteutuu, Skotlanti äänestää itsenäisyydestä keväällä toukokuun parlamenttivaalien jälkeen. Itsenäisyydestä äänestettiin viimeksi 2014, ja silloin 55 prosenttia halusi pysyä osana Britanniaa. Viime aikoina ilmapiiri on kääntynyt. Britannian pääministerin Boris Johnsonin mukaan vuoden 2014 tulosta pitää kunnioittaa.

”Häpeän leiri” purettiin

Gran Canarian tilapäinen siirtolaisleiri on purettu ja sadat ihmiset ohjattu parempiin oloihin, Espanjan viranomaiset ilmoittivat. Arviolta 14 000 siirtolaista on saapunut kolmen kuukauden aikana Afrikasta ja suuri osa majoittunut leirillä. Olosuhteet ovat olleet ala-arvoiset.

Hömötiainen häviää

Luonnontieteellisen keskusmuseon seuranta osoittaa, että hömötiainen käy entistä harvinaisemmaksi. Syksyn laskennoissa lajia tavattiin vähemmän kuin koskaan, 1 371 yksilöä 469 reitillä. Määrät ovat pudonneet 60 vuodessa noin viidesosaan. Hömötiainen on erittäin uhanalainen, koska vanhat metsät vähenevät.

Poliisit syytteeseen

Neljä poliisia on saanut syytteen tummaihoisen musiikkituottajan pahoinpitelystä Pariisissa. Tiettävästi poliisit pysäyttivät tuottajan, koska tällä ei ollut kasvomaskia ja tämä tuoksui kannabikselle, seurasivat tätä studiolle ja hakkasivat, mikä paljastui valvontakamerasta. Tapauksesta on seurannut mielenosoituksia.

Naantalin jalostamo kiinni

Neste lakkauttaa 370 työpaikkaa ja Naantalin jalostamon. Öljynjalostus Naantalissa loppuu maaliskuussa 2021. Irtisanottaville tarjotaan eläkesopimuksia ja tukipaketteja. Toimitusjohtaja sanoo, ettei yrityksellä ollut vaihtoehtoja. Henkilöstö sanoo, että yt-neuvottelut olivat näennäiset.

In memoriam

Argentiina suree jalkapalloilija Diego Maradonaa. Virallinen suruaika kesti kolme päivää, arkku vietiin presidentinlinnaan ja ihmiset hyvästelivät. Maradona, 60, sai sydänkohtauksen kotonaan Tigressä 25. marraskuuta. Maradonaa on sanottu maailman parhaaksi pelaajaksi. Hän kärsi huume- ja alkoholiongelmista.

Urheilu päässyt vähällä

Aikuisten harrastusliikunta on aiheuttanut enemmän koronatoimia kuin kilpaurheilu tai lasten liikunta, mutta sekin vähän. Urheiluseuroista noin neljässä prosentissa on ollut tartuntoja tai altistumisia. Tiedot selviävät Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kyselystä, johon osallistui reilut 3 500 seuraa.

Sisältö