Koneen lumous

Kilinää ja välkettä, herttaisia satuhahmoja ja melkein saatuja voittoja. Ne saavat painamaan nappia vielä kerran. Peliautomaatit ovat rahapelien crack-kokaiini.

Kun pelaaja painaa hedelmäpelin start-nappulasta, koneen kiekot lähtevät rullaamaan ja hänen aivoissaan räjähtää dopamiinimyrsky.

Peli voi tuoda voiton. Tämä mahdollisuus vapauttaa dopamiinin. Se on aivojen välittäjäaine, joka saa ihmisessä aikaan mielihyvän tunteen.

”Dopamiini on ihmiselle selviytymisen kannalta oleellinen aine, kertoo Turun yliopiston apulaisprofessori ja neurologian erikoislääkäri Juho Joutsa.

”Ravinto ja lisääntyminen saavat dopamiinin välittymisen ansiosta meissä aikaan kokemuksen mielihyvästä.”

Vuonna 2012 julkaistussa väitöstutkimuksessaan Joutsa pani joukon ihmisiä pelaamaan Raha-automaattiyhdistyksen Tuplapotti-peliä. Osa pelaajista kärsi rahapeliongelmasta. Heidän aivojaan kuvattiin PET-kameralla.

Tuplapottia pelatessa dopamiini vapautui sekä peliriippuvaisilla että niillä vapaaehtoisilla, joilla ei ollut ongelmia rahapelien kanssa. Pelaamisen vapauttaman aineen määrä korreloi pelaamisesta saadun mielihyvän tunteen kanssa.

Sisältö