Veneala kokoaa voimia veroprotestin taakse – Pelkona myös työpaikkojen karkaaminen halpamaihin

Epätietoisuus veneverosta on jo vaikuttanut kuluttajien käyttäytymiseen ja syönyt orastavaa kotimaan venemyynnin kasvua.
Kotimaa 10.2.2017 18:12
Veneitä ja messuväkeä Vene 17 Båt -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 10. helmikuuta 2017.
Veneitä ja messuväkeä Vene 17 Båt -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 10. helmikuuta 2017. © EMMI KORHONEN / Lehtikuva

Yksi teema nousi heti ylitse muiden Pohjois-Euroopan suurimmilla venemessuilla Helsingin messukeskuksessa. Se on hallituksen ideoima uusi venevero.

Epäselvä tilanne ei ole toistaiseksi pienentänyt venevalmistajien tuotantoa tai venekauppiaiden myyntiä, mutta se tyrehdytti alkuvuonna 2016 alkamaisillaan olleen kasvun. Viime vuoden venemyynti pysyi tämän vuoksi vuoden 2015 tasolla.

Tästä huolimatta venealalla suhtaudutaan varovaisen toiveikkaasti kuluvan vuoden näkymiin. Venealan Keskusliiton Finnboatin jäsenkunnasta puolet arvioi liikevaihtonsa nousevan ja henkilöstöä aikoo lisätä joka viides yritys. Toimialan kannalta positiivista on se, että tullitilastojen mukaan venevienti kasvoi viime vuonna 27 prosenttia ja oli arvoltaan 222 miljoonaa euroa.

Toteutuessaan venevero tulee voimaan jo toukokuun alussa, mikäli eduskunta hyväksyy esityksen. Se olisi voimassa aina vuoden kerrallaan. Suuruudeltaan 100–300 euron vero koskisi kaikkia yli yhdeksän metrin pituisia veneitä tai sellaisia, joiden moottoriteho on vähintään 50 hevosvoimaa.