Venäjän talouskasvu tyrehtyi nollaan

Pakotteet purevat hitaasti. Yhä suurempi osa Venäjän valtion varoista ohjataan sotilasmenoihin.
Kotimaa 17.9.2014 14:36
Moskovan ”Moscow Citystä” 2000-luvun alussa Lontoon veroista finanssikeskusta. Rakennustyöt ovat yhä kesken. © Alexander Zemlianichenko / AP / Lehtikuva

Ukrainan kriisi heijastuu voimakkaasti Venäjän talouteen. Suomen Pankki ennustaa, että Venäjän talouskasvu tyrehtyy tänä vuonna kokonaan. Jotkut muut tutkimuslaitokset ovat ennustaneet vielä heikompia lukuja.

Suomen Pankissa lasketaan, että Venäjän talous alkaa elpyä hiljalleen ensi vuonna, jos Ukrainan kriisi hellittää ja pakotteita aletaan purkaa. Paluuta takavuosien 7–8 prosentin kasvulukuihin ei kuitenkaan ole.

"Venäjän talouskasvu on hidastunut jo kaksi vuotta", sanoo Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Iikka Korhonen. "Teollisuustuotanto ja kuljetukset ovat supistuneet, samoin rakentaminen."

Korhosen mukaan myös investoinnit ovat Ukrainan kriisin vuoksi jumissa. Taustalla on yleinen epäluottamus ja rahoituksen vaikeutuminen.

Korhonen korostaa, että EU:n ja Yhdysvaltojen asettamat talouspakotteet vaikuttavat Venäjän talouteen hitaasti. Venäjä on koonnut öljytuloistaan merkittävät lähes 170 miljardin vararahastot ja yli 400 miljardin dollarin valuuttavarannon, jotka riittävät asiantuntija-arvioiden mukaan jopa neljäksi vuodeksi.