Venäjän lapsiasiamiehelle ”luu kurkkuun”

Kotimaa 21.7.2010 15:36

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat pysyttelivät turvallisilla urilla SuomiAreenan vaalitentissä Porissa. Uusia avauksia ei kuultu, ja tuore pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) pärjäsi hyvin uudessa roolissaan. Venäjän lapsiasiamiehen puheet saivat huutia.

Mari Kiviniemi Pääministeri Mari Kiviniemi ja Kokoomuksen Jyrki Katainen SuomiAreenan puolueiden puheenjohtajien eduskuntavaalitentissä Porin Raatihuoneenpuistossa keskiviikkona 21. heinäkuuta 2010. Kuva Sari Gustafsson / Lehtikuva.

Porin helteiseen Raatihuoneen puistoon oli kerääntynyt useita satoja kuulijoita MTV3:n järjestämään ”ensimmäiseen eduskuntavaalitenttiin”. Myös kahdeksan puheenjohtajaa esiintyivät varsin kesäisen oloisina: kokoomuksen Jyrki Katainen oli jättänyt silmälasitkin ylimääräisenä painolastina kotiin, ja Kiviniemellä on politiikan tarkkailijoiden mukaan jo päivän kolmas mekko meneillään.

Keskustelu käynnistyi ajankohtaisella Venäjä-aiheella. Kaikki puheenjohtajat olivat yhtä mieltä siitä, että naapurille on pantava luu kurkkuun, mitä tulee sikäläisten lapsiasiamiesten puheisiin.

Lapsiasiamies Pavel Astahov sanoi maanantaina Ylen uutisille, että ”Suomessa asuvien suomalais-venäläisten perheiden ja venäläisten ongelmia ei voida ratkaista Suomen lakien pohjalta, koska kyse on toisen maan kansalaisista”.

Kataisen mielestä moiset puheet ovat ”puuta heinää”. Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen puolestaan pahoitteli, ettei hallituksen taholta ole annettu riittävän selvää ja arvovaltaista signaalia Venäjälle siitä, ettei Suomea määräillä. Kiviniemi nokitti Urpilaista toteamalla että oli juuri käynyt Kultarannassa Venäjän presidentin kanssa keskustelun, jossa kissa nostettiin pöydälle.

”Enkä nyt tarkoita Rontti-kissaa”, Kiviniemi nauratti yleisöä viittaamalla presidentti Tarja Halosen lemmikkiin.

Myös suvaitsevaisuudesta puhuttiin. Kristillisten puheenjohtaja Päivi Räsänen toisti vanhat teesinsä siitä, että avioliitto on miehen ja naisen välinen instituutio. Hän sai näkemykselleen tukea ainoastaan perussuomalaisten Timo Soinilta. Sekä Soini että Räsänen pitivät käsitettä sukupuolineutraali avioliitto kummallisena ja hämäränä. Räsänen kertoi jonkun ihmisen tiedustelleen häneltä tarkoittaako se seksitöntä avioliittoa.

Maahanmuutostakaan ei kuultu aiemmasta poikkeavia näkemyksiä. Kaikki puoluejohtajat vakuuttivat kantavansa huolta rakennustyömailla toimivista ulkomaisen työvoiman pimeistä markkinoista, joissa suomalaisia työehtoja poljetaan siekailematta. Myös vanha tuttu ”maassa maan tavalla” -ilmaisu herätti keskustelua. Soini tyytyi suurimman osan aikaa kuuntelijan rooliin ja totesi vain lopuksi myhäillen että vanhojen puolueiden ”kilpakiljunta” paljastaa niidenkin tulleen perussuomalaisten jäljissä järkilinjoille.

Talous- ja veropolitiikasta tai tulevasta hallituspohjasta oli niin ikään turha odottaa uusia avauksia. Kun Urpilainen toisti demarien paljon mainostaman näkemyksen, että hallituksen talouspolitiikkaa johtaa tosiasiassa kokoomus, Jyrki Katainen kuittasi takaisin toteamalla, että ”Jutta on mitä ilmeisimmin lukenut Asterix ja riidankylväjää”.