Venäjän johto neuvoton: Yrittää hallita nuorisoa kovilla keinoilla ja paatoksella – kumpikaan ei tehoa, mutta muutakaan ei osata

Kremlin omat nuorisoliikkeet eivät enää puhuttele uusia sukupolvia. Vladimir Putin vaatii hallintoaan keksimään uusia tapoja nuorisokulttuurin hallitsemiseksi.
Kotimaa 19.3.2019 20:45
Venäläiset poliisit ottivat teinin kiinni eläkeuudistusta vastustavassa mielenosoituksessa Pietarissa 9. syyskuuta 2018.
Venäläiset poliisit ottivat teinin kiinni eläkeuudistusta vastustavassa mielenosoituksessa Pietarissa 9. syyskuuta 2018. © VALENTIN EGORSHIN / AP / LEHTIKUVA

Venäjän johdolla on ongelma: se ei onnistu muodostamaan toimivaa suhdetta maan nuoriin.

Virallinen, mennyttä sotilasmahtia ja ortodoksiarvoja paukuttava retoriikka valtiollisen television kautta tarjoiltuna ei uppoa nykynuoriin samalla tavalla kuin vanhempiin sukupolviin. Venäläisnuoret hakevat vaikutteita etenkin netistä, kuten nykynuoriso muuallakin maailmassa.

Kreml pelkää nuorten imevän sosiaalisista verkoista liikaa Venäjän virallisen linjan vastaisia mielipiteitä ja alkavan suhtautua kotimaahansa entistä kriittisemmin.

Vaikka virallinen Venäjä taitaa trollaamisen ulkomailla, se ei ole pystynyt keksimään neutraalia tapaa, jolla valvoa ja vaikuttaa nuoriin venäläisiin kotimaassa.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu