Venäjä painostaa – Tutkijat: Suomen varauduttava paremmin, lännen kanssa puolustusyhteistyö järkevää

Ulkopoliittisen instituutin tutkijat varoittavat suomalaisia tekemästä strategisia suurinvestointeja Venäjälle.
Kotimaa 30.8.2016 10:02
Venäjän presidentti Vladimir Putin kuunteli toimittajan kysymästä Kremlissä Moskovassa 10. elokuuta 2016. © ALEXEI DRUZHININ / AP / Lehtikuva

Ulkopoliittisen instituutin tutkijat kehottavat Suomea valmistautumaan nykyistä paremmin Venäjän aggressiivisiin toimiin, joilla se ajaa ulkopoliittisia tavoitteitaan.

Venäjän tavoitteet ovat jo pitkään olleet samoja. Keinot ovat kuitenkin muuttuneet aggressiivisemmiksi samalla kun Venäjän sotilaallinen voima ja kyky informaatiovaikuttamiseen ovat kohonneet. Sen vuoksi Suomen on tärkeä analysoida tarkasti muutosten vaikutuksia, UPI:n tutkijat toteavat raportissaan, joka julkistettiin tiistaina 30. elokuuta.

Tutkijoiden mukaan Venäjä on pyrkinyt läpimurtoihin yksittäisillä sotateollisuuden aloilla ja kuromaan umpeen teknologista välimatkaa länsimaihin. Armeijan toimintakykyä ryhdyttiin parantamaan jo ennen Vladimir Putinin kolmatta presidenttikautta.

Venäjä korostaa rooliaan suurvaltana ja vastustaa Yhdysvaltain johtoasemaa maailmassa. Se pyrkii vahvistamaan maailmanjärjestyksen moninapaisuutta toimimalla yhdessä Kiinan ja muiden nousevien valtojen kanssa. Se näkee ulkopolitiikan nollasummapelinä, jossa yhden osapuolen voitto on aina toisen tappio.