Vantaan Jurase Park on merkillinen hanke – Puuhamies sotkee faktat ja kertoo outoja tekijänoikeuksista

Petoksista tuomittu Jorma Leppäniemi: Rakennetaan ensin, mietitään lupia myöhemmin.
Kotimaa 26.1.2016 11:41

Vantaan Kivistöön on suunnitteilla dinosauruspuisto. Joukkorahoituskampanja, jolla on määrä kerätä puolitoista miljoonaa euroa, on alkanut. Sijoittajille luvataan seitsemän prosentin kiinteää takuutuottoa. Perheille myydään jo vuosilippuja.

Huvipuistoon on tulossa muun muassa mekaanisia dinosauruksia, Suomen suurin ravintolaterassi, pomppulinnoja ja ”todellinen trooppinen puutarha”.

Televisiossakin mainostetun hankkeen nimi on Jurase Park. Se pyrkii ”maan suurimpien matkailukeskittymien” joukkoon. Hankkeen kokonaisbudjetti on 13 miljoonaa euroa.

Rahoitusta keräävän Jurase Park Oy:n toimitusjohtaja on Sumalee Sae-Leaw.

Firman asioista vastaa käytännössä kuitenkin hänen aviomiehensä Jorma Leppäniemi, jota ei mainita verkkosivuilla eikä nähdä hankkeen esittelyvideolla lainkaan.

”Ei meillä ole Jurassic Park -nimeen lupia, ja siksi paikka on vähän erilaisella nimellä”, Leppäniemi kertoo.

Leppäniemen mukaan on tutkittu, että tekijänoikeuksia ei rikota.

”Aasialaiset yhteistyökumppanimme totesivat, että pitää vain muuttaa nimet Suomen olosuhteisiin sopiviksi.”

Tarkoitus on ensin rakentaa puisto ja sitten ottaa selvää tunnettujen viihdebrändien lisensseistä, Leppäniemi kertoo.

”Esimerkiksi ravintolatiloihin olisi kiva saada kuvakollaaseja näistä filmeistä. Nyt otetaan selvää, mitä se maksaa. Jos maksaa liikaa, tehdään omat kuvat. Dinosauruksista on kuvapankeissa kyllä paljon kuvia. Olisi tietysti kiva, että siellä olisi asiakkaiden katseltavaksi leffoista tuttuja kuvia.”

 

Tavaramerkin käyttö vain näennäisesti muunnellussa muodossa, kuten ”Jurase Park” -nimisenä dinosauruspuistona, on mitä todennäköisimmin juridinen ongelma. Tavaramerkin loukkaus on asianomistajarikos.

Jurassic Park oli ensin Steven Spielbergin menestyselokuva. Se on saanut useita jatko-osia, joista viimeisin, Jurassic World, oli viime vuonna maailmanlaajuisesti toiseksi katsotuin elokuva.

Elokuvien takana on Universal-studio, jolla on Yhdysvalloissa myös Jurassic Park-huvipuisto.

Kysyttäessä, onko Leppäniemi ollut yhteydessä Yhdysvaltojen Universal Picturesiin, hän vastaa ensin empien.

”Periaatteessa olen ollut.”

Sitten hän innostuu.

”Olin siellä Universalilla viime vuoden toukokuussa. Kyllä ne on tietoisia tästä. Ne halusivat, että nimeä vähän muutetaan.”

Leppäniemi kuvailee, että amerikkalaiset hyötyvät siitä, että huvipuistossa myydään kiinalaisia Jurassic Park -tuotteita. Tämä olisi hänen mukaansa ostoyhteistyötä.

Miten hän tiesi, keneen ottaa yhteyttä Universalilla?

”Ihan netin pohjalta katsottiin, että kuka vastaa mistäkin asioista. Ne sitten kertoivat, että on monia tekijöitä, jotka valmistavat tällaisia tuotteita lisensseillä.”

”Ne myös sanoivat, että älkää käyttäkö sitä [Jurassic Park -nimeä] lavasteissa. Me ollaan annettu osaaville tahoille tehtäväksi nyt tutkia lisää näitä oikeuksia.”

Kenelle?

”Se on aasialainen toimisto.”

Seuraavassa puhelinkeskustelussa Leppäniemi myöntää, ettei ole tavannut Yhdysvalloissa ketään Universalin edustajaa.

”Me vain käytiin katsomassa siellä rekvisiittaa.”

 

Jurase Parkin verkkosivuilla kerrotaan, että puistoon tulee Kiviset ja Soraset -alue lapsille. Siellä olisi esimerkiksi ”Kivikylän kino”, jossa pyörisi tuhat eri Disney-filmiä.

”Meillä on Disneyn kanssa sopimus”, Leppäniemi kertoo.

”Tulee semmoinen kino kuin on kauppakeskuksissa lasten nurkkauksissa.”

Siis yksi leikkinurkan televisioruutu, josta näytetään lastenvideoita?

”Joo. Se on sama firma joka myy näitä oikeuksia koko Pohjoismaihin. Se on 490 euroa vuodessa se lisenssimaksu. Se on imagonluontia.”

Kiviset ja Soraset ei kuitenkaan ole Disneyn brändi, vaan toisen amerikkalaisen mediajätin, Time-Warnerin.

Onko verkkosivujen Kiviset ja Soraset -kuvaan käyttöoikeuksia? Sekin on tarkkaan valvottu franchise, jonka valjastaminen kaupalliseen käyttöön luvatta on laitonta.

”Kiviset ja Soraset -kuva on kanssa Teosto-vapaata kuvaa”, Leppäniemi väittää.

”Se on ilmaisesta kuvapankista. Jostain amerikkalaisesta kuvapankista.”

Teosto on musiikintekijöiden, ei kuva-alan edunvalvontajärjestö.

 

Kuullessaan, että Jurase Parkin verkkosivuilla on myös havainnekuvia, joissa lukee häpeilemättä ”Jurassic Park”, Leppäniemi toteaa, että näin ei pitäisi olla.

”Se piti vaihtaa. Se kuva on suoraan sieltä Los Angelesin [Universalin] pääportista. Soitan heti mainostoimistoon, että ne ottavat sen pois.”

Kun Leppäniemeltä kysyy, mitä pitäisi ajatella hänen muun muassa Länsiväylä-lehdessä mainitusta epäselvästä taustastaan, hänellä on yllättävä vastaus.

”On haettu sensaatiomaista juttua. Mulla on lehtipuolen ja mainospuolen kokemusta.”

Leppäniemi on saanut muun muassa ehdollisen vankeustuomion useista törkeistä petoksista.

Leppäniemen aiemmista yrityksistä tunnetuin on Perhemediat, jonka bisneksiin kuului aiheettomien laskujen tehtailu yrityksille. Kymmeniä tapauksia vietiin käräjille.

”Se kaikki liittyy mun venäläiseen ex-vaimoon. Erosimme kuusi vuotta sitten, ja hän tehtailee nyt juttuja käräjille”, Leppäniemi väittää.

Aivan viime viikkoina kirjastoalalla on keskusteltu Perhekirjat-yrityksestä, joka myy klassikkokirjoista vanhoja käännöksiä, joiden tekijänoikeudet ovat rauenneet. Kirjoja on pidetty lukukelvottomina.

”Mulla ei ole enää mitään tekemistä sen kanssa. Ne ovat kyllä tietääkseni oikein kehuttuja kirjoja”, Leppäniemi sanoo.

Heti perään hän perustelee, että vanhoja kirjoja nimenomaan ei saa muuttaa ja tästä syystä käännökset ovat niin vanhoja.

 

Huvipuiston tekijänoikeussekoilujen ohella melko erikoisena voi pitää verkkosivuilta löytyvää budjettia. Jurase Parkin arvioidaan tekevän kymmenen miljoonan euron liikevaihdolla peräti kuusi miljoonaa euroa voittoa vuodessa – verojen jälkeen.

”Ei se ole kreisi laskelma, koska Jurase Park ei ole euroakaan velkaa. Kaikki käyttösähkö otetaan aurinkopaneeleina ja lämpö maalämpönä. Nämä ovat isoja säästöjä. Vantaan kaupunki oikein toivoi tällaista ekologisuutta”, Leppäniemi sanoo.

Jurase Parkin verkkosivuilla on myös Vantaan kaupungin Kivistön kaavoituspäällikön Lea Varpasen kuva.

”Vantaan kaupunki toivottaa Jurase Parkin sydämellisesti tervetulleeksi Vantaalle ja Kivistöön! Jurase Parkin myötä Kivistöstä ja Vantaasta tulee yksi koko maan suurimmista matkailukeskittymistä!” Varpasen kerrotaan toivottavan.

Puhelimessa Varpanen on varovaisempi.

”Ei me olla mukana”, hän sanoo.

”Vantaan kaupunki on vain antanut suunnitteluvarauksen, joka on voimassa vuoden 2016. Kaupunki on valmis vuokraamaan tämän hankkeen tarvitseman maa-alueen.”

Varpaiselle tuli yllätyksenä, että hän esiintyy Jurase Parkin verkkosivuilla ”työryhmän jäsenenä”.

Fundedbyme, jonka piti olla Jurase Parkin joukkorahoituksen alusta, on päättänyt tiistaina jäädyttää hankkeen osaltaan toistaiseksi.

”Emme ole saaneet kaikkea tarvittavaa dokumentaatiota”, kertoo Fundedbymen Niclas Ahlström.