Pienen olennon kautta

IHME-festivaali tekee hyönteistutkimuksesta taidetta.

kuvataide 25.05.2018 06:00
Minna Kontkanen

’Onko nyt viimeinenkin puu jätettävä pystyyn mätänemään, niin että kaikki metsämme rämettyvät läpipääsemättömiksi ryteiköiksi, joita kauniisti kutsutaan luonnontilaisiksi aarniometsiksi? Ja kaikki tämä vain sen takia, että jokainen tupajumi ja torakka saisi viettää monimuotoista ja onnellista elämää.”

Valtiovarainministeri Sauli Niinistön lausahdus 21 vuoden takaa kertoo maailmasta, jossa luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin suojelu oli uusi, kuuma kysymys. 2010-luvulla pölyttäjähyönteisten kato vaikeuttaa jo ihmisten ja karjan ruokahuoltoa. Presidentti Niinistö on kertonut syövänsä lihaa enää kerran viikossa.

IHME-nykytaidefestivaali tuottaa vuosittain pääkaupunkiseudulle alan jonkun ulkomaisen kärkitekijän näyttävän tilausteoksen. Vuoden taiteilija on ruotsalainen Henrik Håkansson, 50. Lopputulos on festivaalin maanläheisin tuotos sitten vuoden 2009, jolloin IHME innosti sadat ihmiset muovaamaan veistoksia tuoreena tuoksuvasta savesta Anthony Gormleyn suunnittelemassa sirkustelttamiljöössä Helsingin Kaisaniemen puistossa.

Valinnat
Romaani

Tanskalainen Kim Leine kuvaa Suomen sisällissotaa kuin viidakon laidalta.

Romaani

Professori herkuttelee nyansseilla.

ROMAANi

Leena Krohnin Kadotuksesta löytyy sentimentaalista huumoria.

Romaani

Epätoivoa ja raivoaktiivisuutta.

ROMAANI

Raivoa, pidäteltyä ja avointa.

ELOKUVA

Lynne Ramsayn trilleri on kauniisti vinksahtanut.

Sisältö