Valtio jäädytti yhtiöidensä hallituspalkkiot: houkutteleeko Finnairin, Nesteen tai Fortumin hallitus enää ulkomaisia osaajia?

Palkkiot ovat edelleen vuosikymmenen takaisella tasolla. Yksityiset suuromistajat ajoivat nimitysvaliokunnissa korotusesityksiä, turhaan.
Kotimaa 1.2.2019 16:27
Jyri Raivio

Kolme suurta suomalaista valtio-omisteista yhtiötä käy kevään yhtiökokouksiin erikoisessa tilanteessa: niiden nimitystoimikunnat eivät ole saaneet aikaan yhtiöjärjestysten edellyttämää yksimielistä esitystä hallituksen jäsenille maksettavista palkkioista.

Asetelma niin Finnairissa, Fortumisa kuin Nesteessäkin on sama. Yksityisiä omistajia edustavat jäsenet olisivat halunneet korotuksia pitkään ennallaan maanneisiin palkkioihin. Valtio torppaa nämä ajatukset ja pitää palkkiot ennallaan eli tasolla, joka ainakin Finnairissa ja Fortumissa on ollut sama jo kymmenen vuotta.

Finnairissa tilanne johti erikoisesti muotoiltuun tiedotteeseen:

”Nimitystoimikunnan tulee työjärjestyksensä mukaan tehdä ehdotuksensa yhtiökokoukselle yksimielisesti. Osakkeenomistajien nimitystoimikunta ei tehnyt yksimielistä ehdotusta hallituksen jäsenille tulevalla toimikaudella maksettavista palkkioista.”