Valtataistelu repii Kittilää

Ensi kertaa Suomessa kunnanhallitukselta vietiin valtaa.
Kotimaa 19.9.2014 04:53
Valtuustosali 15. syyskuuta kello 13: Kunnanhallituksen pidättämistä päätöksenteosta ovat kuulemassa vain hallituksen jäsen Hille Kuusisto (edessä) ja kunnanjohtaja Anna Mäkelä (oik). Takana hallintojohtaja Esa Mäkinen, perusturvajohtaja Tuulikki Louet-Lehtoniemi ja talousjohtaja Tuula Mertaniemi. © Petri Uutela

Lähes tyhjä valtuustosali Kittilän kunnanvirastolla. Silti siellä tehtiin maanantaina 15. syyskuuta kunnallishallinnon historiaa. Sitä todistivat kunnan johtavat virkamiehet ja kunnanhallituksen jäsen Hille Kuusisto (kok).

Historiaa teki kunnanvaltuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys (vas). Hän pidätti koko kunnanhallituksen, sen jäsenet ja varajäsenet päätöksenteosta asioissa, joita keskusrikospoliisi tutkii. Tutkinnassa selvitetään, ovatko kunnanhallitus ja sen jäsenet rikkoneet lakia.

Kittilässä otettiin maanantaina käyttöön ensi kerran Suomessa kuntalain 40 pykälän toinen momentti, jonka turvin päätöksenteosta pidättäminen tapahtui. Toimenpide on järeä ja kertoo, että Kittilän kunta on syvässä kriisissä.