Sovittelija tulilinjalla

Palkansaajajärjestöissä on tyytymättömyyttä valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalaa kohtaan. Häntä arvostellaan pehmeydestä ja työnantajien myötäilystä.

kotimaa 18.12.2019 12:00
tuomo lappalainen
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on entinen kirkon työmarkkinalaitoksen työmarkkinajohtaja.
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on entinen kirkon työmarkkinalaitoksen työmarkkinajohtaja. © LK / MARTTI KAINULAINEN

Riitaisa ja takkuillen edennyt työmarkkinasyksy koettelee myös valtakunnansovittelijan arvovaltaa. Palkansaajajärjestöissä monet ovat tyytymättömiä sovittelijana puolisentoista vuotta toimineeseen Vuokko Piekkalaan. Hänen väitetään myötäilevän liikaa työnantajia.

Koska neuvottelukierros on vielä kesken, kriitikot eivät halua arvostella sovittelijaa julkisesti. Taustakeskusteluissa monet kuitenkin sanovat, ettei hänen tasapuolisuuteensa täysin luoteta.

Palkansaajapuolta hiertää muun muassa teknologiateollisuutta koskeva ensimmäinen sovintoesitys, jonka Teollisuusliitto hylkäsi. Esityksen on laskettu poikenneen työnantajan tarjouksesta vain 0,1–0,2 prosenttiyksikköä.

Piekkalaa arvostellaan myös pehmeydestä. Teknologiateollisuudessa ei jatkettu viime viikolla sovittelua, koska työnantajien kalentereista ei löytynyt sopivaa aikaa. Sovittelija voisi määrätä osapuolet toimistoonsa ja istuttaa heitä siellä niin pitkään kuin haluaa, mutta tätä konstia ei ole nyt kokeiltu.

Sisältö