Valetoimittaja varasti kasvokuvani ja tviittaili jalkapallohuhuja Englannissa – Ovatko sinun kuvasi verkkohuijareilla?

Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö kertoo, kuinka verkkohuijari kaappasi hänen valokuvansa.
Kotimaa 1.2.2017 19:45

Ruutukaappaus HoldTheFrontPage-uutispalvelun sivulta.

Tietokoneruudulle kilahti yllätys, sähköposti Britanniasta. Sikäläinen journalistien ja journalismin opiskelijoiden uutispalvelu HoldTheFrontPage oli tekemässä juttua minusta. Toimittaja esitti kysymyksen.

Mitä haluaisin sanoa siitä, että valetoimittaja oli kaapannut valokuvani ja hyödyntänyt kasvojani omana valekuvanaan viestipalvelu Twitterissä.

Kuulin, että Pohjois-Englannissa Sheffieldissä ilmestyvä sanomalehti The Star oli äskettäin joutunut julkisesti irtisanoutumaan valheellisesta Twitter-tilistä.

”Ellette lopeta tekeytymistä Sheffield Starin reportteriksi 24 tunnin sisällä, ryhdymme toimenpiteisiin”, lehti oli tviitannut. Huijarijournalisti oli väittänyt olevansa lehden urheilutoimittaja ”Greg Bryan”. 

 

Tili @GregBryanStar käytti alkuvuodesta Twitterissä profiilikuvanaan netistä poimittua, Ylen valokuvaajan minusta ottamaa otosta. Hymyilin kuvassa, jonka esittelytekstinä luki ”Cumbriassa syntynyt multimediaurheilutoimittaja, Sheffield United -jalkapallojoukkueen kannattaja ja Bruce Springsteenin fani”.

Tieto valereportterista nauratti, onneksi hahmo oli noin harmiton. Samalla myös huolestutti. Kasvoistani olisi yhtä hyvin voitu tehdä julkisivu terroristille tai varkaalle. Toden ja valheen raja on verkossa hämärrettävissä helpommin kuin koskaan.

”Greg Bryan” oli lehtitietojen mukaan ollut innokas tviittaaja koko alkuvuoden ajan. Viestit koskivat jalkapallojoukkueen pelaajien siirtohuhuja ja muita Sheffield Unitediin liittyviä uutisia. 

Lopulta joku joukkueen kannattaja oli alkanut ihmetellä uutta ”toimittajaa” ja Star-lehden toimittaja paljasti valeidentiteetin. Nyt tili on jo kadonnut Twitteristä.

Oliko hän mahdollisesti halunnut vaikuttaa vedonlyöntituloksiin? Kukaan ei tiedä, sillä huijarin todellista henkilöllisyyttä ei tiettävästi ole saatu selville. Miten HoldTheFrontPage puolestaan pääsi minun jäljilleni?

Portsmouthin yliopiston journalismin opettaja Mary Williams oli keksinyt kuvan esittävän juuri suomalaisjournalistia – ja vinkkasi uutispalvelua.

 

Soitin Petteri Järviselle, it-asioiden kansantajuistajalle, joka on puhunut valehenkilöllisyyksistä ennenkin. ”Facebookissa tulee päivittäin vastaan kauniita naisia, jotka pyytävät käyttäjiä kavereiksi. Nämä kuvat ovat samalla tavalla verkosta varastettuja”, Järvinen taustoitti.

Valeprofiilit jäävät yleensä huomaamatta, ellei kyseessä ole tunnettu henkilö. Keväällä Jenni Haukio päätyi venäläisen verkkokaupan sivuille markkinoimaan ryppyseerumia. Sekä Timo Soini että Erkki Tuomioja ovat ilmestyneet Twitteriin, mutta tilit ovat olleet huijarien laatimia.

Identiteettivarkaus on Suomessa nykyään rikos, mutta pelkkä toisen kuvan käyttäminen ei välttämättä täytä rikoksen tunnusmerkistöä. Harva jaksaa tehdä rikosilmoituksia eikä poliisillakaan ole intoa tutkia juttuja. Pitää toimia itse ja tarkastaa välillä verkon hakukoneista kuten Googlesta tai Tin Eye -palvelusta, minne omat kuvat ovat levinneet. Katso ohjeet jutun lopusta.

Mitä sitten vastasin brittitoimittajan alkuperäiseen kysymykseen? Kiitin siitä, että valetoimittaja oli paljastettu. Sanoin, että tämä on hyvä opetus ajankohtaisessa taistelussa valeuutisia vastaan. Älä usko kaikkea mitä näet.


Näin tunnistat valeprofiilin somessa

  • Kirjoita nimi hakukoneisiin ja tarkista löytyykö kyseisestä ihmisestä tietoja.
  • Oman kuvan paikalla on myös usein kuva eläimestä, tavarasta tai julkisuuden henkilöstä
  • Profiilissa vähän tietoja, keskusteluja tai kavereita
  • Profiilissa omituisia tietoja, kun tohtorin tutkinto ja ikää 23 vuotta
  • Ei kuvia ihmisistä aikajanalla (Facebook)
  • Aikajanalla outoja postauksia (Facebook)

Näin etsit omia kuviasi verkosta