Valelääkärit: Valviran vika - vai onko?

lääkärit
Teksti
Laura Koljonen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Valelääkärit eivät jääneet kiinni Valviran seulonnassa. Nyt moni hokee epämääräistä mantraa “olisi pitänyt tutkia paremmin”.

Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.

Useimmin kysytty kysymys valelääkärikeississä lienee: Miten on mahdollista, että Valvira ei vienyt lääkärinoikeuksia valelääkäriltä, josta on tehty jo vuosi sitten ilmoitus?

Tänään Helsingin poliisi aloitti Valviran, eli sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaa ja lupahallintoa valvovan viraston, virkamiesten kuulustelut. Poliisi tutkii, onko Valvirassa syyllistytty virkarikoksiin epäiltyjen valelääkäritapausten selvittelyssä. Epäiltyjä on poliisin mukaan useita.

Viime päivinä julkisen pyörityksen lisäksi puhelin on soinut tiuhaan Valviran toimitiloissa Helsingin Sörnäisissä. Kansalaiset haluavat tietää, onko heitä hoitanut lääkäri aito vai ei.

“Emme ole väärennöksen asiantuntijoita. Meillä on rekisterissä 76 maata, joista Suomeen on tullut lääkäreitä”, Valviran lupaosaston johtaja Jussi Holmalahti sanoo Suomen Kuvalehdelle.

Esa Laihon tapauksessa Valvira selvitti tämän tutkintoa nimettömän kantelun perusteella. Valvira teki yhteistyötä Opetushallituksen kanssa. Opetushallituksen mukaan nähtyjen paperien perusteella tutkintotodistus vaikuttaa aidolta, mutta varman tiedon saisi vain ottamalla yhteyden yliopistoon Pietarissa. Valvira ei kuitenkaan tuolloin ottanut yhteyttä oppilaitokseen, toisin kuin saman vihjeen saanut Ilta-Sanomien toimittaja, joka kävi paikan päällä toteamassa, ettei Laiho ole opiskellut saati valmistunut kyseisestä oppilaitoksesta.

Nyt peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd) on asettanut selvitysryhmän tutkimaan valelääkäriongelmaa. Syyniin joutuu lupa- ja valvontavirasto Valviran ja muiden viranomaisten toiminta lääkäreiden tutkintoja koskevissa epäselvyyksissä. Ryhmää johtaa oikeustieteen lisensiaatti ja entinen oikeusasiamies Jacob Söderman. Jäseninä ovat arkkiatri Risto Pelkonen ja ex-oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio.

Peruspalveluministeri Guzenina-Richardsonin mukaan etenkin keikkalääkäreiden valvonta on vaikeampaa pirstaleisesta järjestelmästä johtuen. Suomessa on kaikkiaan rekisteröitynä 3 500 ulkomailla tutkinnon suorittanutta lääkäriä.

Valviran vuoden 2010 toimintakertomuksesta on luettavissa tilanteen kaoottisuus. Viime vuonna valvontaosasto sai selvitettäväkseen ennätysmäärän terveydenhuollon ammattihenkilöistä tehtyjä ilmoituksia.

Vuoden 2010 lopussa rekisterissä oli noin 380 000 terveydenhuollon ammattihenkilön tiedot. Lääkäreiden määrä oli 24 464. Vuonna 2010 Valvira antoi yli 17 600 ammatinharjoittamisoikeutta koskevaa päätöstä. Päätöksiä oli lähes 1500 enemmän kuin edellisenä vuonna. Etenkin EU-maissa opiskelleiden lääkäreiden ja sairaanhoitajien määrät olivat kasvaneet huimasti.

Toimintakertomuksessa on myös seuraava kohta: “Tuottavuusohjelman vallitessa henkilöstön määrää on kuitenkin vähennettävä, vaikka tarvetta olisi lisätä sitä.”

Tätä tietoa vasten työryhmän perustaminen kuulostaa hurskastelulta, samoin kuin Guzenina-Richardsonin huomautus siitä, että myös viranomaisten on nostettava takapuoli penkistä ja mentävä paikan päälle, jos tilanne sitä vaatii.

Jos Valviran lupapuolella tehdään 17 600 päätöstä vuodessa, voi olla, ettei työntekijä varaa juna- tai lentolippua Pietariin saman tien, jos ei saa johonkin kyselyynsä vastausta. Pöydällä saattaa odottaa nimittäin muutama tuhat muutakin lupahakemusta.

“Nyt Valvirassa valvonta-asioiden käsittelyaikojen mediaani on yhdeksän kuukautta, eli puolet kanteluista ratkaistaan alle yhdeksässä kuukaudessa ja puolessa asioista ratkaisun tekeminen kestää kauemmin, pisimmillään puolitoista vuottakin”, toimintakertomuksessa lukee.

Koko tapauksessa tuntuu olevan liikaa liikkuvia osia: tutkintoja voi ostaa, tarjontaa on pilvin pimein mutta valvontaa ei selvästikään ole ollut tarpeeksi.

Esimerkiksi Venäjältä voi helposti ostaa vaikkapa väärennettyjä ylipistotutkintoja. 1990-luvulla niitä myytiin metroasemien ulkopuolella, nykyään kauppaa käydään internetissä.

Myös Amerikassa tutkintotehtailu on iso ongelma. Jopa maan kongressin alaisessa tutkimuksessa paljastui, että USA:n hallinnossa satoja työntekijöitä on saanut viran ostetuilla maisterin tai tohtorin papereilla käytännössä lainkaan opiskelematta.

Suomi ei ole yksin ongelman kanssa.