Vaiettu mullistus: Maakunnat eivät rakenna hoivakoteja, kiinteistöjen omistus keskittyy yksityisille

Ensi viikolla voi tulla yllätyksiä, kun tuleville maakunnille selviää, kuinka paljon käynnissä olevat kalliit sairaalainvestoinnit vaikuttavat vuokriin.
Kotimaa 9.5.2018 16:17
Hoivakoti Jokilaakso Paimiossa.
Hoivakoti Jokilaakso sijaitsee Paimiossa. © Vesa Tyni

Hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen myötä julkisessa käytössä olevien kiinteistöjen omistus on siirtymässä entistä vahvemmin yksityisille yrityksille.

Muutos koskee nykyisin kuntien omistuksessa olevia sote-kiinteistöjä. Niiden omistajuus ei siirry uudistuksen myötä Maakuntien tilakeskus Oy:lle, vaan se vain vuokraa tilat kunnilta eteenpäin maakunnille. Kuntien omistamia perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen tiloja on tällä hetkellä noin 6,7 miljoonaa neliömetriä.

Hallituksen suunnitelman mukaan ensimmäisen kolmen vuoden ajan maakunnat ja tilakeskus sitoutuvat vuokraamaan nykyiset tilat. Jos kunta on vuokrannut sote-käytössä olevat tilat muualta, niiden vuokrasopimukset siirtyvät sellaisinaan Maakuntien tilakeskuksen vastuulle.

Mitä kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen tapahtuu, on vielä osin hämärän peitossa. Maakunnat päättävät itse, millaisia tiloja ne tarvitsevat ja tilakeskus hoitaa vuokraamisen.