”Ei meillä mitään torivarausta vielä ole.”

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoi liiton miettivän, minkälaisiin toimiin se ryhtyy hallituksen aktiivimallin takia. HS 5.1.

”Halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus.”

Antti Rinne (sd) siteerasi aktiivimallia koskevaa kansalaispalautetta. Aamulehti 5.1.

”Työttömän on todistettava, ettei ole pinnari, jos haluaa välttää ’rangaistuksen’.”

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo arvosteli aktiivimallia. ESS 5.1.

Viikko lyhyesti 12.01.2018 06:00
koonnut Teemu Perhiö

Tukholmassa räjähti

Tukholman Vårby Gårdin metroaseman ulkopuolella sattuneen räjähdyksen seurauksena menehtyi 60-vuotias mies ja loukaantui 45-vuotias nainen. Mies oli nostanut maasta esineen, joka räjähti. Poliisi epäili esinettä käsikranaatiksi. Niiden käyttö on yleistynyt alueen rikollispiireissä.

Valeuutisille kampoihin

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti käyvänsä taistoon valeuutisia vastaan lakiuudistuksilla. Hän haluaisi sponsoroidusta sisällöstä läpinäkyvämpää. Vaalien aikana verkkosisällölle asetettaisiin lisärajoitteita.

Otsonikadon hidastuminen varmistui

Nasan Aurora-satelliitin keräämä pitkän aikavälin data vahvistaa, että CFC-yhdisteet ovat vähentyneet Antarktiksella ja otsonin tuhoutuminen on hidastunut. Otsoni absorboi ultraviolettisäteitä, jotka maan pinnalla tuhoavat dna:ta. CFC-yhdisteiden käyttöä rajoitettiin vuonna 1987 Montrealin pöytäkirjalla.

Happikato merissä

Hapettoman veden määrä maailman merissä on nelinkertaistunut viimeisen 50 vuoden aikana. Syynä happikatoon on veden lämpeneminen, joka estää veden sekoittumisen alempiin kerroksiin. Myös veteen joutuneet ylimääräiset ravinteet ja jätteet vaikuttavat, sillä ne edistävät happea hyödyntävien levien kasvua.

Kylmä sää koettelee amerikkalaisia

Etelä-Carolinan Charlestonissa käveltiin lumipyryssä, sillä Yhdysvaltojen itärannikolla oli jopa 11–17 astetta tavallista kylmempää. Pakkanen ja lumisateet ovat vaivanneet myös keskilänttä ja etelää – Floridassa saatiin lunta ensi kertaa 28 vuoteen. Tilanne on erityisen vaikea asunnottomille, joita oli maassa viime vuonna yli 550 000.

Ministeriö tukee verottajaa

Valtiovarainministeriö katsoo, että Verohallinto ei ole rikkonut lakia ohjeistaessaan sivuuttamaan ilmiannot alle 30 000 euron pimeistä lahjoista. Verohallinto perustelee sisäistä ohjettaan sillä, että ilmiannot ovat tyypillisesti olleet aiheettomia. Oikeuskanslerille on tehty kaksi kantelua verottajan toiminnasta.

Kallis leipä, kansa kaduille

Leivän hinta kaksinkertaistui Sudanissa, kun hallitus yksityisti vehnän maahantuonnin. Oppositio kehotti kansaa protestoimaan ja Khartumin kaduilla mielenosoituksia hajotettiin kyynelkaasulla. Sudanin talous on kärsinyt sen jälkeen, kun Etelä-Sudan itsenäistyi maasta 2011 ja vei suuren osan maan öljytuotannosta.

Islantiin tasapalkka

Islannista tuli vuodenvaihteessa ensimmäinen maa, joka pakottaa maksamaan miehille ja naisille samaa palkkaa. Laki koskee aluksi suuria työnantajia ja myöhemmin kaikkia yli 25 työntekijän työpaikkoja.

Tulta ja raivoa

Toimittaja Michael Wolffin kirja Fire and Fury maalaa kuvan kärsimättömästä, itseään toistavasta ja politiikkaa tajuamattomasta Donald Trumpista. Kirjassa haastatellut Trumpin lähimmät neuvonantajatkin kyseenalaistavat hänen soveltuvuuden virkaansa.

Pohjois-Korea talviolympialaisiin

Etelä-Korea ja Pohjois-Korea pitivät ensimmäiset neuvottelut kahteen vuoteen maiden välisellä demilitarisoidulla alueella. Keskusteluissa sovittiin, että Pohjois-Korea lähettää delegaationsa Etelä-Korean talviolympialaisiin helmikuussa. 

Sisältö