”Hakkuiden lisääminen pienentää metsien hiilinielua ja hiilivarastoa vuosikymmeniksi.”

Metsä- ja ilmastotutkijoista koostuvan Suomen ilmastopaneelin lausunto, 23.5.2017.

”Täytyy muistaa, mihin puuta käytetään. Sitä käytetään maailman pelastamiseen.”

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk), Yle 8.10.

”Puusta biopolttoainetta valmistavia tehtaita ei pitäisi rakentaa ollenkaan.”

Ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen, Aamulehti 8.10.

Viikko lyhyesti 12.10.2018 06:00
Koonnut Katri Merikallio

Latviassa protestivaalit

Venäjä-mielinen Harmonia-puolue nousi Latvian suurimmaksi puolueeksi maan parlamenttivaaleissa. Se sai vaaleissa 19,9 prosenttia äänistä. Toiseksi nousi populistipuolue Kuka omistaa valtion. Oppositiossa olevat voittajapuolueet saivat selvän enemmistön uuteen parlamenttiin. Hallituspuolueet kokivat vaalissa selvän tappion.

Brett Kavanaugh tuomariksi

Yhdysvaltojen uusi korkeimman oikeuden tuomari Brett Kavanaugh on vannonut virkavalan Valkoisessa talossa. Presidentti Donald Trump pyysi Kavanaugh’lta anteeksi sitä, että tämä joutui valintaprosessissa vastaamaan ahdistelusyytöksiin.

Raiskattujen auttajat palkittiin

Irakilainen jesidiaktivisti Nadia Murad ja kongolainen lääkäri Denis Mukwege jakavat 2018 Nobelin rauhanpalkinnon. Kumpikin tekee työtä sodissa seksuaalista väkivaltaa kokeneiden naisten auttamiseksi. Murad on aktiivisesti puhunut itse kokemastaan seksuaalisesta väkivallasta Isisin vankina.

Silppuri käyntiin kauppojen jälkeen

Katutaiteilijana maailmankuuluksi tulleen brittiläiläisen Banksyn taideteos tuhoutui Sotheby’silla Lontoossa pian sen jälkeen, kun teos oli huutokaupattu 1,17 miljoonan euron hintaan. Tyttö ja ilmapallo -teoksen kehyksiin kätketty silppuri käynnistettiin ilmeisesti kaukosäätimellä. Tuntemattomana pysyttelevän Banksyn arvellaan itse tuhonneen työnsä.

Ruusu kaatoi Soinin sairaalahoitoon

Ulkoministeri Timo Soinin (sin) sairausloma jatkuu lokakuun loppuun asti. Soini joutui sairaalahoitoon jalan ruusuinfektion takia. Soini sairasti ruusun myös 2010. Vuonna 2016 Soini oli kahden viikon sairauslomalla lääketieteellisen toimenpiteen vuoksi.

Venäjä möi Intialle ohjusjärjestelmän

Intia on ostanut venäläisen S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän. 4,5 miljardin euron kaupasta sopivat presidentti Vladimir Putin ja pääministeri Narendra Modi. Kauppa voi laukaista Yhdysvaltain talouspakotteita Intiaa vastaan.

Bulgarialaistoimittaja murhattu

Tutkiva toimittaja Viktoria Marinova, 30, löydettiin raiskattuna ja murhattuna Bulgarian Rusesta. Marinovan tuore raportti käsitteli EU-rahoitusta saavien yritysten ja viranomaisten korruptiota. Marinova on kolmas tänä vuonna murhattu toimittaja EU:ssa.

Interpolin johtaja pidätettiin

Kansainvälisen rikospoliisijärjestön johtaja Meng Hongwei on pidätetty Kiinassa. Häntä epäillään lahjusten ottamisesta. Interpol ilmoitti, että Meng on irtisanoutunut tehtävästään. Meng katosi matkustettuaan Kiinaan Ranskasta, jossa hän asuu.

Sisältö