Uutiskuvissa: Hiihtäjien salainen saunasopimus ja sen taustat

Kotimaa 30.3.2011 14:24

Suomalaisen hiihdon doping-vyyhden selvittely jatkuu.

Tänään Helsingin käräjäoikeudessa alkoi oikeudenkäynti, jossa syytettyinä ovat Hiihtoliiton johtoon kuuluneet Antti Leppävuori, Pekka Vähäsöyrinki ja Jari Piirainen sekä hiihtäjä Jari Räsänen. Heille vaaditaan ehdollisia vankeusrangaistuksia törkeästä petoksesta.

Kyse on niin kutsutusta STT:n dopingjutusta. STT uutisoi vuonna 1998 suomalaisten hiihtäjien dopingin käytöstä. Hiihtoliitto vie asian oikeuteen ja voitti. Nyt siis käydään oikeutta siitä, valehtelivatko tuon oikeudenkäynnin voittajat.

Kaikki epäillyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Tällä sopimuksella Jari Isometsälle luvattiin miljoona markkaa, jos hän ottaa syyt itselleen dopingista ja vapauttaa muut epäilyistä. Sopimus on päivätty 18.2.2001. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.
Samana päivänä eli 18.2.2001 tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että Isometsä oli kärähtämyt Hemohesin käytöstä. Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva.
Vyyhti ulottuu 1990-luvulle. Trondheimin MM-kisoissa 1997 hiihtäjä Jari Räsäsestä laskettiin verta ilmeisesti hemoglobiiniarvon alentamiseksi. Näin väittää Kari-Pekka Kyrö. Kuva Ilkka Ranta / Lehtikuva.
Entinen huippuhiihtäjä Mika Myllylä on poliisin kuulusteluissa myöntänyt käyttäneensä epohormonia. Kuva Matti Björkman / Lehtikuva.

Aiheesta lisää
Kyrö: ”Hiihtoliitossa oli systemaattinen dopingkulttuuri 1990-luvulla” (Suomenkuvalehti.fi 17.6.2008)