Uutiskuvakooste: Hylätyissä äänestyslipuissa Obama, Berlusconi, Kekkonen ja Aku Ankka

Juho Salminen
Kotimaa 23.1.2012 18:15
Hylättyjä äänestyslippuja tarkastettiin Kallion virastotalossa Helsingissä 23. tammikuuta. Kuvat Jarno Mela / Lehtikuva.

Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella hylättiin 9987 ääntä eli 0,3 prosenttia annetuista äänistä. Vuoden 2006 presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella ääniä hylättiin saman verran suhteessa äänestäneisiin.

Hylätyissä lipuissa esiintyy perinteisen Aku Ankan lisäksi uutisista tuttuja hahmoja, presidenttejäkin. Esimerkiksi tämän kuvakoosteen Helsingissä hylätyissä lipuissa voi nähdä Barack Obaman ja Silvio Berlusconin. Ja on mukana toki Kekkonenkin.

Keskustelu

Onko vaalilain mukaista, että virkailijat esittelevät medialle äänestyslippuja, vaikka hylättyjäkin. Jos on, tähän on pikimmiten saatava muutos. Minun käsitykseni mukaan kenelläkään ulkopuolisella ei saa olla pääsyä tilaisuuteen.

Useat mediat ovat esitelleet kuvia ääntenlaskennasta, toivonkin että asianomaiset viranomaiset ottavat pikaisesti kantaa tällaiseen käytäntöön. Asiattomien henkilöiden pääsy huoneeseen jossa ääniä lasketaan, ei anna kovin hyvää kuvaa vaalien rehellisyydestä.

Julkista luotettavuutta lisää jos yleisö pääsee katsomaan, mutta ei koskemaan mihinkään.

Median on nimenomaan syytä valvoa, minkälaisia äänestyslippuja hylätään. Esimerkkikuvat on syytä julkaista, jotta äänestäjät tulevaisuudessa tietävät mitä lippuun ei saa kirjoittaa. Esimerkiksi millaisella käsialalla tehdyt numerot hylätään.

Hylkäys on sairasta joskus pisteen vuoksi. Luontevaa on laittaa numeron jälkeen piste. Sitähän epätäydelliset mainoslauseet tyrkyttävät joka paikkaan kuten Niinistön ”Suomella töissä”.

Siellähän on joku alkanut ihan askartelemaan! Kuvia liimailtu ja silleen. Kyllä on huolella täytetty kansalaisvelvollisuus, hienoa!

Olen täsmälleen samaa mieltä nimimerkki ”Avoimuuden” kanssa.

Kannattaisin jopa nykyistä laajempaakin hylättyjen äänestyslippujen esittelyä ja julkisen vallan toimijoiden tarkkailua. SK on kunnostautunut tällä saralla hyvin ja on esitellyt hylättyjä äänestyslippuja myös aiemmista vaaleista. Samoissa kuvissa näkyvät myös vaalilaskijoiden kädet, jotka antavat realistisen kuvan vaalivirkailijoiden ja -virkamiesten toiminnasta: se on raakaa laskentaa ja vaatii tarkkuutta. Kun puhutaan kampanjatyöntekijöiden ahkeruudesta, niin kyllä on kiittäminen myös niitä tuhansia vapaaehtoisia puolueihmisiä ja virkamiehiä, jotka ääniä laskevat ja tarkistavat!

Uutisen alussa Tepon esittämät kommentit eivät edusta avoimen demokraattisen yhteiskunnan ihanteita (olisi oikeastaan TÄYSIN ilmeistä, että jokaisella kansalaisella pitäisi olla oikeus päästä sivusta seuraamaan laskentatapahtumia, mutta koska tätä on käytännössä mahdotonta varmistaa, niin kyllä median edustajien on hyvä olla paikalla), jossa jokaisella on *oikeus* (mutta ei velvollisuutta!) äänestää julkisissa vaaleissa. Julkisen vallan on oltava maksimaalisen läpinäkyvää ja SK käyttää hyvin hyväkseen julkisen vallan vahtikoiran asemaansa.

Juhalle kiitos ”tylsästä”, mutta tärkeästä jutusta!

Mielestäni ei ole kansalaisvelvollisuuden täyttämistä, jos äänestyskoppiin menee ”piirtelemään”!
Käyttäydytään nyt kuten aikuiset toiselle kierroksella!

Lippuun piirtely on mielenosoittamista. Se on halpaa ja siistiä, kun ei lhdetä kadulle mellakoimaan.

Äänioikeus on kaikilla 18 vuotta ajoissa täyttäneillä. Haluaako mm. Nelmi tasokokeet äänestäjille? Se olisi luultavasti demokratian ja muutaman puolueen loppu.

syrjitty ihminen rahan ja työn puutteessaan on oikeutettu purkamaan pahaaoloaan pahvilappuun, joka on ainoita valtion hänelle osoittamia kyselyitä. Ei ole ksytty töihin, ei onko sinulla rahaa ja hyvä olla. Olisi mielenkintoista tieteellisesti tukia keitä nämä piirustelijat ovat, luultavasti työväen puolueiden kellokkaat menetti niissäkin ääniä,

Demokratiassa pitäis olla oma vähäosaisten puolue näille kirkkovenepiirtäjille. Silloin eivät äänet menisi hukkaan. Vammaisilla yms. vähäosaisilla puuttuu edustaja eduskunnassa. Näillä hylätyillä äänillä sellainen voitaisiin saada. Edustaja voitaisiin valita vammaistenhoidon ammattilaisista alan sisäisillä vaaleilla.

Durakin ajtuksissa on itua, sillä eduskunta voitaisiin valita arpomalla,jolloin se olisi koostumus kansasta ja enintään saisi olla 3 kautta. Näin ei syntyisi riippuvuuksia ja voisi tehdä kokonaisuuden kannalta hyviä päätöksiä. Nyt joutuu makeilemaan kansalle seurauksin, että kaikkea hyvää on hankittu velaksi.

Nelmin järjestelmä on ollut monessa maassa. Yhteistä niille on kansanedustajien vallattomuus. Suurikenkäiset pelaavat pelejään vapaasti ja kansanedustajat luulevat hallitsevansa. Monet väittävät, että meilläkin on hiukan tällaista toimintaa.

Mielestäni mikäli ei tunne yhtäkään ehdokkaista sopivaksi, tai haluaa kritisoida vaalijärjestelmää, on Aku Ankan äänestäminen parempi prostesti kuin olla käymättä. Tällä osoittaa AKTIIVISESTI protestoivansa, mikäli jää vain kotiin tulkitaan että sinua ei kiinnosta tai olet laiska.