Uusi puheenjohtaja Petteri Orpo – Harkitseva puoluejyrä voitti rimakauhunsa

Gallupeissa Orpo on toistuvasti saanut nykyministereistä parhaan arvosanan. Stubb on kompuroinut samaan aikaan kaikessa.
Kotimaa 11.6.2016 13:59
Petteri Orpo päivitti Alexander Stubbin kokoomuksen puheenjohtajakisassa Lappeenrannassa. © Pekka Holmström.

Petteri Orpo valittiin lauantaina Lappeenrannassa kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi. Hän voitti vastaehdokkaansa Alexander Stubbin toisalla kierroksella äänin 441-361. Orpo lupasi kiitospuheessaan tehdä kaikkensa Suomen hienoimman kansanliikkeen eteen ”joka päivä, joka tunti, joka minuutti.” Väistyvää puheenjohtajaa hän kiitti koko kokoomuksen puolesta ja ennusti tälle menestystä myös tulevaisuudessa.

Orpon, 46, lähtö Stubbin haastajaksi oli monille politiikkaa läheltä seuraavillekin yllätys. Orpoa veikkailtiin kokoomuksen puheenjohtajakisaan jo kaksi vuotta sitten, mutta tuolloin hän kieltäytyi ehdokkuudesta perhesyihin vedoten. Nytkin yleinen käsitys oli pitkään, että Orpo asettaisi perheen yhä poliittisen uran edelle.

Jälkeenpäin on käynyt kuitenkin ilmi, että Orpolla oli viimeksi kieltäytymiseensä toinenkin syy. Vielä 2014 hänellä ei ollut lainkaan kokemusta ministerinä olosta tai EU-ympyröistä. Tuolloin kokoomuksen uuden puheenjohtajan piti hypätä suoraan Jyrki Kataisen paikalle hallitukseen, eikä Orpo ollut mielestään vielä valmis pääministeriksi.

Sen jälkeen sekä valtioneuvosto että Bryssel ovat tulleet Orpolle enemmän kuin tutuiksi: ensin maa- ja metsätalousministerinä ja viimeisen vuoden ajan perusporvarihallituksen sisäministerinä.

Sisäministerin paikka on Orpon ensimmäisistä ministeriviikoista lähtien ollut tuulisempi kuin kukaan osasi aluksi kuvitella. Varsinkin pakolaiskriisin hoito on teettänyt paljon työtä ja pitänyt Orpon jatkuvasti julkisuudessa. Samalla hän on toiminut kokoomuksen sote-vastuuministerinä ja joutunut siinä roolissa vääntämään hallituskumppanien kanssa muun muassa puolueelle tärkeästä valinnanvapaudesta.

Toimiminen sisäministerinä on ollut Orpolle ponnahduslauta politiikan terävimmälle huipulle. Mielipidekyselyissä hän on saanut nykyisen hallituksen jäsenistä parhaat arvosanat. Tällä on ollut suuri merkitys varsinkin, kun Stubb on kompuroinut samaan aikaan kaikessa mahdollisessa prosenttiluvuista alkaen. Elohopeamaiseen Stubbin rinnalla Orpo vaikuttaa rauhalliselta ja harkitsevalta, joskin samalla myös hieman värittömältä.

Orpolla tiedetään olevan hyvät välit myös tasavallan presidenttiin. Suomen Kuvalehti uutisoi taannoin, että Sauli Niinistö olisi halunnut nostaa Orpon hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen valiokuntaan, mutta yritys kilpistyi Stubbin ja muiden puoluejohtajien vastustukseen. Orpo on esimerkiksi Nato-kysymyksessä lähempänä Niinistöä kuin Stubb, jonka välit presidenttiin ovat viileähköt.

Talouspolitiikassa Orpon ja Stubbin linjat ovat lähellä toisiaan, mutta arvomaailmaltaan Orpo on hiukan edeltäjäänsä konservatiivisempi. Vielä ei kuitenkaan ole tarkkaa kuvaa, mitä muutoksia kokoomuksen politiikkaan tulee, sillä puheenjohtajatenteissä hän pyöritteli välillä asioita turhankin ympäripyöreästi. Puheet keskiluokan kuuntelemisesta jäivät vaille konkretiaa.

Orpon yksi valtti puheenjohtajakisassa oli kokoomuksen järjestökentän vankka tuntemus. Hän on ollut käytännössä koko aikuisikänsä puolueen eri tehtävissä sekä piiri- että valtakunnan tasolla. Vaativin tehtävä ennen ministeripestejä oli eduskuntaryhmän puheenjohtajuus vuosina 2012–2014. Nuorempana hän oli apulaispuoluesihteerinä pari vuotta.

Köyliössä opettajaperheeseen syntynyt Orpo on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri. Hän on naimisissa oikeustieteen maisteri Niina Kanniainen-Orpon kanssa, ja perheessä on kaksi lasta.