© Janne Tervamäki

Veljekset kuin ilvekset

UKKOLA 28.09.2018 06:00
Jukka Ukkola
avatar - 'Jukka Ukkola

Nyt kun urheilijoiden elämäkerrat ovat kirjalistojen kärjessä ja kulttuurikeskustelujen ytimessä, kerronpa minäkin parista urheilijaveljeksestä, sanotaan heitä vaikka Kimuksi ja Teemiksi. He olivat lähtöisin vaatimattomista oloista molemmat – totta kai, kun olivat saman perheen poikia. Isä-Yrjö oli juoponsorttinen hanslankari, mutta hurskas äiti piti satunnaisilla ompelutöillään huolen perheen elannosta ja vaatetuksesta.

Kimu ja Teemi eivät paljon koulunkäynnistä piitanneet. Teemi luikki jäälle aina kun pääsi, lainasi luistimet ja syöksyi kentälle käsissään jääkiekkomailan asiaa ajava poikittainen harjanvarsi. Kimu nähtiin usein nurkan takana tupakalla ja korttia pelaamassa, mutta kun näkijöinä olivat vain samanhenkiset kaverit, pojan alamäkeä ei kukaan pysäyttänyt.

Kuten arvata saattaa, veljesten elämät erkanivat. Teemin ura edistyi sitä mukaa kuin poika oppi fyysisen kontaktilajin uusia hienouksia. Jo seitsemäs ottelurangaistus avasi paikan Euroopan kiekkoliigaan EHL:ään, ja kun taklaukset alkoivat osua pääosin vastustajan päähän, tuli kutsu Amerikan AHL:ään. Siellä Teemi tajusi, että luistimilla voi viiltää muutakin kuin jäätä, eikä aikaakaan, kun ovet avautuivat kuuluisaan NHL:ään. Parin menestyskauden jälkeen hanskat alkoivat tippua jäähän joka ottelussa, joten mies oli valmis itäisen pallonpuoliskon KHL:ään.

Sisältö