© Janne Tervamäki

Näköispoliitikkoja

UKKOLA 07.12.2018 06:00
Jukka Ukkola
avatar - 'Jukka Ukkola

Julkkisten luominen on nykyisin yllättävän helppoa. Ei tarvita kuin osallistuminen johonkin tosi-tv-ohjelmaan tai kilpailuun. Edes menestymistä ei välttämättä vaadita, kunhan pysyy sen aikaa julkisuudessa, että naama ja etunimi tarttuvat jotenkin katsojien mieleen. Sen jälkeen maine lähtee leviämään sosiaalisessa mediassa – joko myönteisenä tai kielteisenä – ja kohta koko kansa tuntee julkkiksen puhuttelunimellä: BB-Tero, Idols-Katri, Maajussi-Sarita, Diili-Sonja, Miljonääri-Jussi, Miljonääriäiti-Maria, Suurin pudottaja -Lyyli, Unelmien Poikamies -Teuvo ja niin edelleen.

On oikeastaan ihme, että samaa menetelmää ei käytetä vaalimainonnassa. Melkein jokaisella poliitikonalullakin on jokin sydämenasia, jonka liittäminen omaan nimeen saattaisi kohentaa brändiarvoa merkittävästi.

Toisaalta on vaarana, että jos lisänimen pääsevät määrittelemään jotkut muut, erityisesti kilpailijat, viimeisetkin maineen rippeet saattavat kadota. Tällaisesta on jo muutamia esimerkkejä. Pääministeriämme on julkisuudessa nimitetty Räyhä-Juhaksi, oppositiojohtajaa Kröhöm-Rinteeksi ja valtiovarainministeriä Seksi-Orpoksi. Nuo ovat kieltämättä aika osuvia nimityksiä, ja ne saattaisivat tuoda aivan uudenlaista väriä esimerkiksi Linnan juhlien selostuksiin, joissa nykyisin keskitytään lähinnä vain naispuolisten vieraiden vaatteisiin. Ei juuri ketään kuitenkaan kutsuta Linnaan vaatetuksensa, vaan muiden saavutusten perusteella. Sitä paitsi kaikki miehet pukeutuvat samalla tavalla, joten heihinkin saataisiin uutta eloa, kun kuulutettaisiin, että nyt saapuu kättelemään pääministeri Kakkara-Juha, sitten on vuorossa ulkoministeri Abortti-Timppa ja hänen jälkeensä valtiovarainministeri Kyykky-Petteri.

Sisältö