Tyytyväisyys pitää panna verolle – Talouskasvu vaarantuu, jos ihmisille kelpaa entinen elintaso

PAKINA: Jukka Ukkola pohtii kansantalouden keskeistä ongelmaa.
Ukkola 8.7.2017 12:19

© Janne Tervamäki

Ylen teettämässä tutkimuksessa on todettu, että valtaosa suomalaisista – peräti 88 prosenttia – on tyytyväisiä aineelliseen elintasoonsa. Samansuuntaisia tuloksia on saatu ennenkin, eikä tilannetta näytä muuttavan sen paremmin talouslama kuin surkeat hallituksetkaan – eivät edes kateus, koulukiusaaminen, pakkoruotsi, verotus, maahanmuuttajat tai someraivo.

Jotain mätää tässä nyt on, ihan kuin Tanskan maassa aikoinaan. Ei suomalaisen perusluonteeseen yksinkertaisesti kuulu olla tyytyväinen. Ei mihinkään, ei edes elintasoon. Me olemme synnynnäisiä purnareita, emmekä olisi ilman sitä ominaisuutta edes selvinneet historian vitsauksista, kuten nälänhädistä, sodista, euroviisuista ja urheilutappioista.

Miltä olisi muka kuulostanut, jos Saarijärven Paavo olisi riemuinnut siitä, kuinka Suomen ihanissa metsissä riittää petäjäistä pitkäksi aikaa, vaikka sitä pannaan puolet leivän sekaan? Tai Seppo Räty kehuisi Saksanmaata, jossa kasvaa maailman parhaita keihäänheittäjiä? Tai jos Antti Rokka olisi jatkosodassa leperrellyt Lammiolle: ”Ai että, miekö pääsen lakasemmaa nurmikkoo ja laittelemmaa pyöreitä kivilöitä polun reunalle. Voi ku kiva! Kiitän, herra kapteeni!”

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.