© Janne Tervamäki

Kansa pienoiskoossa

Jos eduskunta on kansa pienoiskoossa, se tarvitsee kaikkia vähemmistöjä.

ukkola 12.04.2019 06:00
Jukka Ukkola
avatar - 'Jukka Ukkola

Kansanedustajaehdokkaiden rikostaustaa on ennen vaaleja selvitelty muutamissa tutkielmissa ja päädytty siihen, että tarjolla on jotakuinkin sellaista joukkoa, jollaisen tämä kansa ansaitseekin. Helsingin Sanomat löysi 318 ehdokasta, jotka ovat saaneet rikossyytteen 15 viime vuoden aikana. Määrä on lähes 13 prosenttia kaikista ehdokkaista, eli vain hieman alempi kuin syytettyjen osuus kaikista suomalaisista.

Ehdokasasettelu on siis kohdallaan, ja jos vielä eduskuntaan valitaan noin 25–30 rikossyytettyä, voidaan pitää voimassa sanonta, että eduskunta on kansa pienoiskoossa. Tässä ei kuitenkaan ole koko totuus. Jos rikollisten osuus tuleekin hoidetuksi demokraattisesti, miten on monien muiden pienryhmien laita? On syytä epäillä, että huonosti – tai ainakaan asiaa ei ole tutkittu.

Mahtaako esimerkiksi kaikilla älykkyysryhmillä olla tarjolla tarpeeksi kaltaisiaan ehdokkaita? Koska Pirkanmaalla on aivan oma vaalipiiri, tiedämme, että ainakin manselaisilla on valinnanvaraa, mutta entäs mensalaisilla, siis huippuälykkäillä? Tai älynjaon toisessa päässä: paria prosenttia kansalaisista sanottiin ennen aikaan idiooteiksi, mutta vaaliehdokkaista sellaisia lienee paljon enemmän, ainakin jos kysytään kilpailijoilta tai epäsosiaalisesta mediasta. Onko siis vaarana, että eduskuntaan tulee idioottien yliedustus?

Sisältö