Peruskauraa

”Parhaassa tapauksessa viljelijät voivat myydä polttoainetta suoraan tienposken kaurapellolta ja rikastua kaurasheikeiksi”, kirjoittaa Jukka Ukkola.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Kaurasta on tulossa Suomelle kauan kaivattu uusi Nokia. Näin käy, jos ja kun kauran kulutus saadaan kaksinkertaistetuksi muuallakin kuin Suomessa. Kaurasta on jo tehty puuroa, leipää, nyhtöä, maitoa ja vaikka mitä. Erilaisia kauraleipiä on kaupoissa sadoittain, kaurajuomiakin kymmeniä.

Tuoreimpia keksintöjä on kauralikööri, joka on tulossa markkinoille tänä keväänä. Kun näin hyvään alkuun on päästy, suoranaisena kansallisvelvollisuutena on keksiä, mitä kaikkea kaurasta voidaan vielä valmistaa. Kun kaurantuotantoon yhdistetään luomuviljely, ilmastonmuutos, sananvapaus ja Suomen maine maailman onnellisimpana kansakuntana, saadaan oivallisia mainoslauseita: ”Onnellisen pellon kaura turvaa lastenlastesi elämän”, ”Aitosuomalaista kasvisviljaa maalaismullasta!” ja ”Vapaan tähkän kaurajyviä!”

Vaikka leivonnaisten ja juomien keksintökiintiöt alkavat olla aika täynnä, varmaan jotain voidaan vielä kehitellä. Kaurasta tehtyä kahvia ja kahvimaitoa täydentävät luontevasti kaurakonjakki ja kaurasamppanja, joiden kehittäminen ei liene kovin vaikea temppu kauraliköörin jälkeen. Koska autot ja traktorit saadaan kulkemaan sähköllä, kaasulla, viinalla, vedyllä, häkäpöntöillä, bensalla, dieselillä, työntämällä ja hybridillä, totta kai ne kulkevat myös kauravoimalla, kuten hevosetkin.

Tarvitaan vain kulkupeleihin kaurakaasuttimia ja teiden varsille huoltoasemia, joissa voidaan käydä tankkaamassa kauraa joko sellaisenaan tai lyhteiksi, jauhoksi tai nesteeksi jalostettuna. Parhaassa tapauksessa viljelijät voivat myydä polttoainetta suoraan tienposken kaurapellolta ja rikastua kaurasheikeiksi.

Yksi kauran olennaisimpia myyntivaltteja on se, mitä siitä puuttuu. Kaurassa on kuulemma harvinaisen vähän, jos ollenkaan, esimerkiksi gluteenia, tyydyttynyttä rasvaa, kolesterolia ja ties mitä. Harva kuluttaja taitaa henkilökohtaisesti tuntea noita myrkkyjä, mutta kun kerran niiden välttelemisen kerrotaan olevan terveellistä, niin mikäpä siinä.

Tätä ilmiötä kannattaa käyttää laajemminkin hyväksi ja ilmoittaa saman tien, että kaura on myös arsenikitonta, nikotiinitonta, syaniditonta, karsinogeenitöntä jne.

Tuollaiset tosiasiat ovat jopa tutumpia kuin aiemmin luetellut terveystekijät ja voivat lisätä kysyntää hyvinkin nopeasti.