© janne tervamäki

Peruskauraa

ukkola 16.04.2021 06:00
Jukka Ukkola
avatar - 'Jukka Ukkola

Kaurasta on tulossa Suomelle kauan kaivattu uusi Nokia. Näin käy, jos ja kun kauran kulutus saadaan kaksinkertaistetuksi muuallakin kuin Suomessa. Kaurasta on jo tehty puuroa, leipää, nyhtöä, maitoa ja vaikka mitä. Erilaisia kauraleipiä on kaupoissa sadoittain, kaurajuomiakin kymmeniä.

Tuoreimpia keksintöjä on kauralikööri, joka on tulossa markkinoille tänä keväänä. Kun näin hyvään alkuun on päästy, suoranaisena kansallisvelvollisuutena on keksiä, mitä kaikkea kaurasta voidaan vielä valmistaa. Kun kaurantuotantoon yhdistetään luomuviljely, ilmastonmuutos, sananvapaus ja Suomen maine maailman onnellisimpana kansakuntana, saadaan oivallisia mainoslauseita: ”Onnellisen pellon kaura turvaa lastenlastesi elämän”, ”Aitosuomalaista kasvisviljaa maalaismullasta!” ja ”Vapaan tähkän kaurajyviä!”

Vaikka leivonnaisten ja juomien keksintökiintiöt alkavat olla aika täynnä, varmaan jotain voidaan vielä kehitellä. Kaurasta tehtyä kahvia ja kahvimaitoa täydentävät luontevasti kaurakonjakki ja kaurasamppanja, joiden kehittäminen ei liene kovin vaikea temppu kauraliköörin jälkeen. Koska autot ja traktorit saadaan kulkemaan sähköllä, kaasulla, viinalla, vedyllä, häkäpöntöillä, bensalla, dieselillä, työntämällä ja hybridillä, totta kai ne kulkevat myös kauravoimalla, kuten hevosetkin.

Sisältö