© Janne Tervamäki

Äänestä, tai itke ja äänestä

ukkola 07.10.2021 18:00
Jukka Ukkola
avatar - 'Jukka Ukkola

Ensi tammikuun aluevaalit vyöryvät kohti pientä mutta onnellista kansaamme kuin tsunami aiheuttaen jo nyt väristyksiä ja järistyksiä varsinkin politiikan ytimissä. Kihelmöivä jännitys kuuluu tihentyneen muutamissa puoluetoimistoissa jo siihen mittaan, että paikoitellen on piirisihteereitä ja vaalivirkailijoita pitänyt sitoa kiinni pöydänjalkoihin ja lämpöpattereihin, jotta eivät karkaisi ennen aikojaan vaalikampanjoimaan.

Pulmana on kuitenkin se, miten saadaan tavalliset äänestäjät houkutelluiksi uurnille. Puolueiden vaali-innostus ei tunnu vielä tarttuneen kansaan, eivätkä tolloimmat ole edes tajunneet, että kohta päästään äänestämään.

Onneksi maailmalla ja Suomessakin on järjestetty niin paljon vaaleja, että eiköhän niistä löydy osviittaa myös tällä kertaa. Koska nyt järjestetään ensimmäiset aluevaalit, on luontevaa etsiä mallia niiden edeltäjistä, ensimmäisistä kunnallisvaaleista vuonna 1918. Noina levottomina aikoina äänestysprosentti nousi 24,5:een, eli uurnilla kävi melkein joka neljäs suomalainen!

Sisältö