© janne tervamäki

Ämpäriäänestys

ukkola 26.02.2021 06:00
Jukka Ukkola
avatar - 'Jukka Ukkola

Kuntavaalit on määrä järjestää alle kahden kuukauden kuluttua, mutta koronan takia on alettu pohtia, pitäisikö niitä siirtää. Virkamiesten mielestä pitäisi, poliitikkojen mielestä ei pitäisi.

Koska näinkin syvällinen kahtiajako uhkaa demokratiaamme, on tarpeen miettiä kompromisseja kiireen vilkkaa.

Kaikille mieluinen ratkaisu voisi olla sellainen, että vaalit sekä järjestetään ajallaan että lykätään. Tämä voidaan toteuttaa monella tavalla. Koska koronavirus raivoaa erilaisella voimalla eri paikkakunnilla, määrätään rajaksi jokin ilmaantuvuusluku, esimerkiksi 30.

Vaalit siis järjestetään niissä kunnissa, joissa luku on tuota pienempi ja lykätään muualla siihen saakka, kunnes raja saavutetaan. Tuo kiihottaisi kuntia kilpailemaan taudin hillitsemisessä.

Toinen mahdollisuus on jakaa äänestäjät riskiryhmiin. Normaaliaikaan saisivat äänestää normaali-ikäiset, siis 18–69-vuotiaat, joilla ei ole kroonista keuhkosairautta, diabetesta, Downin oireyhtymää, vaikeaa puolustusjärjestelmän häiriötä, vääriä poliittisia mielipiteitä tai muita koronalle ja väärin äänestämiselle altistavia sairauksia. Muut pääsisivät vasta rokotuksen jälkeen vaaliuurnille, elleivät sitä ennen päädy muihin uurniin.

Sisältö